HEP potapa cijelo selo! Stanovnicima dodjeljuju zamjenske stanove

Ekonomija 25. ruj 202414:52 1 komentar
HEP potapa Gornji Kosinj: Stanovnicima dodjeljuju zamjenske stanove
Robert Anic/PIXSELL / ILUSTRACIJA

U višestambenu zgradu u Perušiću, koju je izgradila Hrvatska elektroprivreda (HEP) za potrebe mještana sela Kosinjskog polja, koje se planira potopiti zbog izgradnje Hidroenergetskog sustava Kosinj, useljeno je prvih sedam stanara u šest stanova, izvijestio je HEP u srijedu.

Dolina se potapa zbog HES Kosinj

Stanovi su dodijeljeni na temelju prvog kruga javnog poziva a riječ je o ostvarenju prava na doživotno stanovanje onih koji nisu imali pravo na naknadu za izvlaštenje, jer nisu bili vlasnici objekata u kojima žive, odnosno onih čija je vrijednost vlasničkog ili suvlasničkog dijela nekretnine iznosila 75.000 eura ili manje, pojašnjavaju iz HEP-a.

Navode da će preostalih 19 stanova biti dodijeljeno prema specifičnim uvjetima i kriterijima, uključujući veličinu domaćinstva i socijalni status, nakon provedbe drugog kruga javnog poziva.

25 stanova za stanovnike

“Ukupno 25 stanova iskoristit će se u svrhu zbrinjavanja socijalno ugroženih stanovnika s područja obuhvata budućeg HES Kosinj, dok će se preostala tri stana privremeno koristiti za smještaj radnika”.

Višestambena zgrada ima 28 stanova neto površine 39 do 97 četvornih metara, 30 spremišta, kotlovnicu i 42 parkirna mjesta i da je ukupna novčana vrijednost izgradnje 3,7 milijuna eura s porezom na dodanu vrijednost.

Predsjednik Uprave HEP-a Vice Oršulić rekao je da projekt HES Kosinj “napreduje i ide svojim tijekom” te da je do pola stigla izgradnja tunela i kanala Bakovac – Lika.

Hidoelektrana Senj 2

HES Kosinj s hidroelektranom Senj 2 predstavljat će dogradnju postojećeg hidroenergetskog sustava Senj, a riječ je o ulaganju od pola milijarde eura. To je, kažu najveći projekt HEP-a od osamostaljenja Hrvatske te će se snaga postojećeg sustava povećati s 216 na 630 megavata.

Glasno protivljenje

Projekt, međutim, ima brojne protivnike, od političkih stranaka, mještana i ostalih koji su upozoravali da je riječ o “promašenom projektu” koji će potopiti sela Gornji Kosinj i Mlaka, kao i da je Kosinjsko polje bogato kulturnom baštinom.

Ključeve stanarima je uručio načelnik Perušića Ivan Turić u nazočnosti ličko-senjskog župana Ernesta Petryja i voditelja tima HEP-a za izgradnju HES Kosinj Tomislava Tomića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare