U eksploziji pokraj Zagreba poginule dvije osobe, doznajemo detalje

Vijesti 27. kol 202316:23 0 komentara
Ivana Tomić / N1

Dvije su osobe smrtno stradale, a jedna je ozlijeđena u eksploziji koja se dogodila oko 13,30 sati u objektu koji pruža usluge udomiteljstva starijim osobama u Dugom Selu, izvijestila je zagrebačka policija.

Smrtno su stradali 85-godišnjak i 81-godišnjakinja, dok je 79-godišnjak teško ozlijeđen. Slijedi očevid i daljnje kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja okolnosti događaja.

Kako neslužbeno doznaje naša Ivana Tomić, jedna osoba je aktivirala bombu. Policija je i dalje na terenu i pokušavaju utvrditi detalje. “U Domu je bilo pet štićenika, policija je dvoje njih preselila na drugo mjesto. Očevid traje tako da ćemo teško danas saznati sve okolnosti nesreće.

“Bilo je za ručkom, nešto je strašno puknulo, pogledam van, nema ništa. Kad sam kasnije izašao na terasu vidio sam policiju i shvatio danje nešto strašno bilo”, rekao nam je jedan od susjeda koji nije znao da se tu nalazi Dom za starije. “Tu je bilo mislim četiri starije osobe, ne znam je li sve bilo prijavljeno”, dodao je.

Imaju sve dozvole ministarstva

Nesreća se dogodila u podrumu, a ni gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian nije znao da se u toj kući pružaju udomiteljske usluge. Rekao je da površno pozna ove vlasnike i da se oni bave klesarstvom čemu svjedoči i tabla ispred kuće, dok nikakve oznake udomiteljskog objekta nema.

“Puno je novih doseljenika i teško ih je sve znati. Grad ima 22 tisuće stanovnika i ne znam da je ovdje obitelj koja pruža udomiteljske usluge. To nije posao gradonačelnika”, rekao nam je.

Kako su nam kasnije potvrdili iz Ministarstva socijale, objekt ima dozvolu za smještaj starijih osoba i udomiteljske usluge.

Policija isključuje teroristički čin

“Današnja eksplozija u Dugom selu dogodila se u objektu u kojem se pružaju usluge udomiteljstva za starije osobe. Prije svega izražavamo žaljenje zbog tragičnog događaja i izražavamo sućut obiteljima preminulih korisnika. Još se utvrđuju sve činjenice i okolnosti, no tijekom zadnjeg inspekcijskog nadzora Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike provedenog u travnju prošle godine nisu utvrđene nepravilnosti u radu udomitelja ili ponašanju korisnika u objektu te je utvrđeno da su korisnici zadovoljni uslugom koju im pružaju udomitelji i odnosima u zajednici. Tijekom istog nadzora utvrđeno je kako su korisnici usluga u tom objektu poslovno sposobni, samostalno odlaze izvan objekta i uključeni su u aktivnosti lokalne zajednice”, odgovorili su iz ministarstva.

“Smrtno su stradale dvije osobe, muškarac i žena. O uzroku ne možemo još govoriti jer očevid je u tijeku. Po završetku ćemo imati konkretne uzroke i okolnosti. Ne možemo govoriti i eksplozivnoj napravi još, ali isključuje se bilo kakav napad izvana ili teroristički čin. Ukoliko se radi o nestručnom rukovanju oružju, pozivam građane da predaju bez posljedica oružje”, rekla je načelnica PP Dugo Selo Davorka Markota.

Dodala je da nije bilo nikakvih prijava obiteljskog nasilja u navedenoj obitelji.

N1

Operiran ozlijeđeni muškarac

Zapovjednik vatrogasne zajednice Dugo Selo Željko Remenar potvrdio je Hini kako su poginuli muškarac i žena, a još jedan muškarac je teško ozlijeđen i prevezen je u bolnicu.

Vatrogasci su na poziv izašli na teren u Zagrebačkoj ulici 60 gdje su utvrdili da nije bilo požara nego da je riječ o eksploziji, kazao je Remenar.

Muškarac koji je u eksploziji zadobio teške i po život opasne ozljede, operiran je u Kliničkoj bolnici Dubrava i nalazi se na odjelu intenzivne njege, potvrđeno je u toj bolnici.

“Riječ je o teškim ozljedama, ozljedi trbuha i donjih ekstremiteta, pacijent je operiran i prevezen na odjel intenzivne njege”, kazao je Hini kirurg u KB Dubrava Kristijan Ćupurdija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!