Mnogi imaju naviku piti vodu tijekom jela, međutim, nova istraživanja pokazuju da to nije zdravo te da više šteti nego koristi.
‘Pijenje vode tijekom jela može učiniti više štete nego koristi. Prevelika količina tekućine tijekom jela može uzrokovati nadutost, probleme s probavom i spriječiti pravilnu apsorpciju hranjivih tvari’, kazala je nutricionistica Ali Miller.
Vodu, naime, ne bi trebalo piti barem pola sata prije i sat vremena nakon jela. Ukoliko je ipak morate piti, pijte manje gutljaje. Veći gutljaji i veća količina vode popijene za vrijeme jela može razrijediti rezerve klorovodične kiseline u želucu, a ona je ključna za pravilnu razgradnju hrane.
Idealan pH želuca iznosi 1 do 2, a on pomaže razgradnji bjelančevina, potiče opuštanje probavnih enzima, pomaže apsorpciji vitamina i pretvaranju hrane u otopinu, što olakšava probavu. Kako ne biste narušili ovaj proces, za vrijeme jela bilo bi dobro popiti maksimalno dva decilitra vode u malim gutljajima.
Ukoliko dodatno želite popraviti probavu, poradite na dužem žvakanju hrane, jedite kad ste opušteni i konzumirajte više gorkih i kiselih namirnica. ‘Te navike stimuliraju žuč i protok enzima te tako stvaraju idealne uvjete za razgradnju hrane i maksimalnu apsorpciju hranjivih tvari’, kazala je Miller, piše Zadovoljna.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.