Hrana koju jedemo uvelike utječe na zdravlje kože. Ukoliko želite da je održite zdravom, potrebno je znati deset vrsta hrane koja ima negativan utjecaj na kožu.
Hrana koja remeti balans vode u organizmu
Dehidracija izaziva odumiranje kože. Naboranost je također rezultat manjka vlage u koži. Dehidracija i akne su međusobno povezane jer odumiranje kože i mrtve ćelije kože dovode do pojave akni.
Pretjerana konzumacija soli
Pretjerano uzimanje soli zadržava dodatne količine tekućine u tijelu što dovodi do otoka i napuhnutog izgleda kože. Tekstura kože se također remeti pretjeranim uzimanjem soli. Presoljena hrana, kiseli krastavci, konzervirana hrana, grickalice i slični proizvodi su izvori soli za vaše tijelo.
Pretjerano unošenje kofeina
Kofein je poznat kao stimulans koji povećava proizvodnju kortizola u tijelu i ubrzava proces starenja čineći kožu tanjom. Ovo dovodi do dehidracije kože i bora. Kofein je diuretik koji povećava rizik od dehidracije, tako da je potrebno obratiti pažnju na količinu koja se unosi. Isto važi za čajeve i čokoladu.
Alkohol
Alkohol također izaziva dehidraciju, dovodi do povećanog gubitka vode preko kože. Alkohol je faktor koji doprinosi psorijazi.
Namirnice s visokim glikemijskim indeksom
Ovakva hrana uzrokuje drastične oscilacije sećera u krvi. Ovo dovodi do povećanog lučenja inzulina, pojačane diobe ćelija kože i agregacije mrtvih ćelija, što dovodi do akni.
Pretjerano konzumiranje šećera
Ovdje se ne misli samo na obični šećer, nego i na slatkiše i med.
Gazirani napitci
Gazirani napitci su noćna mora za kožu. Oni su pravi “zlikovci” za kožu.
Prerađena hrana
Prerađena hrana, konzervirano i zaslađeno voće i sokovi imaju malo vlakana zbog čega se povećava glikemijski indeks. Prerađene namirnice sadrže velike količine soli. Kao nusprodukt obrade, takva hrana gubi korisne sastojke koji su važni za zdravlje kože.
Slobodni radikali
Slobodni radikali negativno utječu na strukturu kože uništavajući kolagen i elastin, vlakna koja čuvaju strukturu kože. Oni nanose štetu i na ćelijskom nivou utjecajem na strukturu DNK.
Crveno meso
Konzumiranje crvenog mesa, posebno onog s masnoćom, može dovesti do upalnih procesa. To se događa zbog zasićenih masti koje se nalaze u mesu.
Pržena hrana
Prženje hrane dovodi do oksidacije masnih kiselina i destrukcije vitamina E i omega-3 masnih kiselina prisutnih u uljima i mastima. Trans-masne kiseline potiču proizvodnju slobodnih radikala pospješujući oksidacijski proces.
Pretjerano korištenje umjetnih zaslađivača, boja i ukusa
Ove kemikalije se zadržavaju u organizmu i teško ih je izbaciti. Pretjerano konzumiranje dovodi do nastanka slobodnih radikala.
Brze dijete
Brze dijete su loše za kožu, a jedan od razloga je dehidracija. Tijelo ne zadržava dovoljne količine vode zbog manjka obroka. One uzrokuju promkene nivoa šećera u krvi, a akne nisu iznenađenje, piše B92.