Pojedine namirnice mogu puno dulje trajati ako ih pravilno pohranimo, a uzmemo li u obzir to da standard ne raste kao cijene hrane, dobro je uložiti malo više truda u njeno čuvanje. Dodatni problemi javljaju se ljeti jer se hrana lakše kvari na vrućinama. Evo kako održati namirnice što dulje svježima i na više od 35 celzijevaca.
Luk – Da bi trajao i više od dva tjedna, stavite ga u papirnatu vrećicu pa čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Sir – Svježi sir ima svoj rok i tu se ništa ne može, ali tvrdi sirevi mogu dulje trajati ako ih odmah nakon kupnje zamotate u papir za pečenje, pa stavite u vrećicu.
Bobičasto voće – Bobičasto voće možete oprati u zdjeli hladne vode s malo octa. Nakon što ‘okupate’ sočne bobice isperite ih u cjedilu pod hladnom vodom kako ne bi ostao okus octa.
Svježi začini – Trebate ih tretirati kao rezano cvijeće pa ih stavite u vodu i prekrijte papirnatom vrećicom ili papirnatim ručnikom.
Jabuke – Dobro ih je čuvati u donjem zatvorenom pretincu u hladnjaku.
Rajčica – Rajčice treba držati na sobnoj temperaturi jer će biti ukusnije, ali morate ih pojesti nekoliko dana nakon kupnje.
Krumpir – Njega je najbolje čuvati na tamnom, ali suhom mjestu.
Zelena salata – Može trajati i do četiri puta više ako ju operete u hladnoj vodi čim dođete kući jer vrućina pogoduje razvoju bakterija. Zatim ju osušite, stavite u tanku plastičnu vrećicu i probušite nekoliko rupica zbog zraka.
Jaja – Inače mogu trajati i do pet tjedana, ali moraju biti pohranjena u hladnjaku, nikako u njegovim vratima, piše Tportal.