Mnoge nuspojave prekomjerne konzumacije šećera nisu trenutne, već se nakupljaju tijekom godinama stvarajući zdravstvene probleme poput dijabetesa, masne jetre, bolesti srca i upale zglobova.
Dok se Europa izvlači iz blokade uzrokovane koronavirusom, stručnjaci za javno zdravstvo ukazuju na neugodnu istinu: Mnogi njezini građani trebat će skinuti nekoliko kilograma kao dio dugoročne strategije prevencije bolesti vezanih s viškom kilograma.
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, udio odraslih u EU koji pate od pretilosti ili imaju prekomjernu tjelesnu težinu povećao se s 47 posto u 1990. na 60 posto u već u 2016. godini.
Šećer je velik problem
Povećani unos šećera je veliki problem diljem svijeta, a najmlađe generacije su najviše pogođene jer jedu zaslađenu hranu i općenito unose previše šećera u organizam jedući veće količine slatkiša i pijući više zaslađenih pića nego ikad prije.
“Pića zaslađena šećerom, poput gaziranih sokova, energetskih napitaka i slatkog čaja vodeći su izvor prekomjerne konzumacije šećera – pružajući 47% dodanog šećera u prehrani”, kaže dijetetičarka Sue Heikkinen.
“Postoje neke ohrabrujuće vijesti – ovaj dodani unos šećera predstavlja smanjenje u odnosu na ranija izvješća”, dodaje. “Mnoge nuspojave prekomjerne konzumacije šećera nisu trenutne, već se nakupljaju tijekom godinama stvarajući zdravstvene probleme”, kaže Elizabeth Spencer registrirana dijetetičarka u Central DuPage bolnici Northwestern Medicine. “To uključuje rizik od dijabetesa tipa 2, masne jetre, bolesti srca i upale zglobova”, objašnjava.
Pretjerani unos dodanog šećera može dovesti do različitih zdravstvenih problema poput debljanja, upale i dijabetesa, pa treba paziti na znakove da pretjerujete s unosom šećera prije nego što situacija postane ozbiljna.
Prekomjerni unos šećera u organizam ćete prepoznati po naglom padu energije
Jedan od najozbiljnijih znakova opasnosti da jedete previše šećera je to što se stalno osjećate i tjeskobno i umorno. Šećer je glavni izvor energije, pa je pomalo ironično da prevelika konzumacija može uzrokovati umor.
“Jedenje slatke hrane doista može dati energetski poticaj, ali kasnije može rezultirati naglim padom”, kaže Heikkinen i dodaje da to može stvoriti začarani krug ponovnog okretanja šećeru za brzu energiju, a zatim osjećaj umora i naglog pada energije kasnije.
Spencer objašnjava da jedenje previše šećera odjednom može izazvati nervozu, ali umor će brzo doći nakon toga. “Hrana s visokim udjelom šećera u kratkom roku povećava količinu šećera u krvotoku i pruža brz nalet energije, ali i osjećaj tjeskobe i nervoze piše Eat This, Not That. Kad u krvotoku imamo preveliku količinu šećera, naše tijelo brzo proizvodi hormon inzulin koji uvodi šećer u naše stanice. To onda može uzrokovati pad šećera zbog smanjenog šećera u našem krvotoku, što rezultira osjećajem umora”, objašnjava Spencer.
Ovaj osjećaj naglog pada energije neće vas samo samo iscrpiti u određeno doba dana, nego će i poremetiti san. “Konzumacija velikih količina šećera povezana je s lošom kvalitetom sna. U kliničkom ispitivanju koje je procjenjivalo utjecaj šećera na san, oni koji su konzumirali značajne količine šećera manje vremena su proveli u dubokom snu koji obnavlja tijelo. Ljudima koji su jeli više šećera trebalo je i duže vrijeme da utonu u san”, kaže Spencer.
Kako šećer možete uklopiti u zdravu prehranu?
“Iako postoje zdravstveni rizici od viška šećera, on nikako nije otrovan”, kaže Heikkinen. Zapravo, potpuno uklanjanje šećera može čovjeka potaknuti da još više žudi za slatkišima, što otežava kontrolu nad samim sobom kad se napokon slatko nađe na meniju,
“Ako možete ograničiti podle izvore dodanog šećera poput žitarica, preljeva za salate ili granola pločica, unos šećera je dovoljno smanjen da si možete priuštiti slatku hranu u kojoj stvarno uživate poput kockice čokolade”, kaže Heikkinen.
“Umjerenost je ovdje ključna. Treba pažljivo sagledati što čovjek sve jede kako bi s menija maknuo hranu koja je zaslađena, a koja čovjeka ne usrećuje”, kaže Spencer.
Ona preporučuje nekoliko jednostavnih načina za kontrolu unosa šećera. Čitajte što piše na prehrambenim naljepnicama na hrani koju kupujete i držite šećer na manje od 6 grama po jednoj porciji pakirane prehrambene robe (ovo isključuje voće i obične mliječne proizvode).
Uparite hranu s dodanim šećerom s proteinima, mastima i vlaknima kako biste usporili probavu i produžili osjećaj sitosti. Dobar primjer je spajanje porcije zaslađene granole s običnim grčkim jogurtom i bobičastim voćem, prenose 24sata.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!