
Savjeti slavnih chefova poput Gordona Ramsayja za pripremu specijaliteta kao što su beef Wellington ili čokoladni souffle odavno su prihvaćeni kao vrhunski.
Oglas
Ali što je s "običnim", svakodnevnim jelima? Postoji li za njih neki trik ili savjet kako ih poboljšati? Jer ono što mnoge zapravo zanima jest kako profesionalni kuhari pripremaju najosnovnije stvari u kuhinji, recimo, jaja na oko.
Gordon Ramsay je nedavno na društvenim mrežama otkrio kako je osmislio poseban način prženja jaja koji svaki put jamči savršeno pečen bjelanjak i hrskave rubove.
Pritom koristi i jedan neočekivani sastojak koji vjerojatno nikad niste probali uz jaja, kao i nekoliko jednostavnih trikova koji ovom jednostavnom jelu dodaju dubinu okusa, prenosi City Magazine.
Evo njegovih savjeta:
Koristite dvije vrste masnoće
Za jaja na oko ili kajganu, obično se koristi različita masnoća – ulje za prženje, maslac za miješanje. Maslac se koristi kod kajgane jer se prži na nižoj temperaturi, pa ne gori, dok ga viša temperatura potrebna za jaje na oko lako može pretvoriti u dim.
Ramsay kombinira oboje – baš kao kad peče steak. U neprianjajuću tavu stavlja obilnu količinu ulja (najčešće suncokretovog) i još veću količinu maslaca. Ulje sprječava da maslac zagori, a maslac daje bogat, pun okus.
Ne štedite na maslacu – Ramsay nikad ne štedi – jer upravo je to ključno za njegov način pripreme.
@gordonramsayofficial An eggscellent tip for your weekend brunch plans from me ! #nextlevelkitchen ♬ original sound - Gordon Ramsay
Okrećite tavu dok se jaja prže
Kad se ulje dobro zagrije, Ramsay ubacuje komad maslaca i razbija dva jaja u tavu – čak i prije nego što se maslac potpuno otopi. Odmah ih posipa solju, paprom i ljuskicama čilija kako bi se začini lijepo zalijepili.
Kad maslac počne pjeniti, lopaticom podiže rubove bjelanjka kako bi se jaja mogla slobodno kretati po tavi. Zatim okreće tavu u krug, tako da se pjenasti maslac prelijeva preko jaja. Time ih "zalijeva", baš kao što biste zalijevali steak, kako bi se gornji dio bjelanjka skuhao – bez okretanja jaja.
Ako vam je ova tehnika prezahtjevna, možete jednostavno žlicom preliti vrući maslac preko jaja. Cilj je da dobijete hrskave, zlatnosmeđe rubove, savršeno skuhan bjelanjak i mekani, tekući žumanjak. Ako vidite da se žumanjak prebrzo kuha, maknite tavu s ploče dok još zalijevate maslacem.
Završni dodaci: ljuto i slano
Nakon što makne jaja s vatre, Ramsay ih dodatno začini dok su još u tavi. Prvo dodaje sriracha umak – dobro poznati ljuti umak s okusom češnjaka i čilija koji se odlično slaže s jajima.
Ali iznenađenje dolazi poslije – Ramsay dodaje i nekoliko kapi umaka Worcestershire. Riječ je o fermentiranom britanskom umaku od octa, inćuna, soli, šećera ili melase, često s dodatkom češnjaka i začina.
Worcestershire ima dubok, slan i umami okus koji svakom jelu daje bogatstvo. U kombinaciji sa srirachom, rezultat su jaja koja nikad više nećete poželjeti pripremati na stari način.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Oglas
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas