![Žena priča s djetetom](https://n1info.hr/wp-content/uploads/2025/01/28/1738052197-countryside-7629017_1920-750x501.jpg)
Godine 1896. liječnik i farmaceut Sagen Ishizuka kreirao je japansku filozofiju pod nazivom "shokuiku" – koja proizlazi iz dviju riječi koje znače "jesti" i "rasti".
“Shokuiku“ potiče roditelje i škole da nauče mlade Japance odakle dolazi njihova hrana i kako utječe na tijelo i um. Ovaj koncept postao je sastavni dio japanske kulture i razlog zašto je Zemlja izlazećeg sunca dom najzdravije djece na svijetu.
Prema podacima Unicefa, među 41 razvijenom zemljom Europske unije i OECD-a, Japan je jedina zemlja u kojoj je među petero djece manje od jednog djeteta pretilo.
“Kao majka koja odgaja kćer u Japanu, otkrit ću vam što japanski roditelji rade drugačije kako bi odgojili sretne i znatiželjne ljude“, piše Yuko Tamura, prevoditeljica i magistrica međunarodnog poslovnog upravljanja, glavna urednica portala Japonica, piše zadovoljna.rs.
Rano primjenjuju shokuiku
Japanski liječnici često potiču trudnice da se pridržavaju dobro uravnoteženih obroka nazvanih “ichiju-sansai“ – tradicionalnog japanskog obroka koji se sastoji od zdjele bijele riže kuhane na pari, juhe i tri priloga. Uz zdjelu riže i miso juhu, tu su proteini i dva povrtna priloga (poput morskih algi ili gljiva) za dobar balans vitamina, minerala i vlakana.
Kako djeca rastu, počinju učiti o zdravim prehrambenim navikama. Vlada je 2005. usvojila osnovni zakon o shokuikuu koji promiče ovu filozofiju.
U nekim predškolskim ustanovama djeca beru povrće koje će se pripremati za ručak, dok u osnovnim školama uče o farmama koje proizvode povrće, ribu i drugu hranu.
Poticanje razgovora o “bento kutijama“
Više od 95 % japanskih osnovnih i nižih srednjih škola ima sustav školskih ručkova. Obroke planiraju nutricionisti, a učenici aktivno sudjeluju u procesu posluživanja ručka.
Dok mnoge predškolske ustanove osiguravaju ručak, domaći bento ručkovi mogu igrati važnu ulogu u promicanju shokuikua. Bento je japanski način posluživanja obroka za ponijeti u kutiji s nekoliko odjeljaka.
“Odgojiteljica u vrtiću moje kćeri zamoli svoje učenike da razgovaraju o tome što se nalazi u njihovim bento kutijama. To čini vrijeme ručka ugodnim, a djeca se osjećaju potaknuta isprobati novu hranu – ili čak izraziti da im se neka hrana ne sviđa – kada je vide u bento kutijama svojih prijatelja“, piše Yuko.
Kuhanje zdrave hrane u manjim serijama
“Otkrila sam da priprema jednostavnih domaćih ukiseljenih krastavaca i zamrzavanje drugog zdravog povrća i voća u serijama olakšava svakodnevno kuhanje. Kada je moja kći krenula u vrtić, u početku sam se borila s nekim pravilima – bez grickalica s visokim sadržajem šećera ili masti, poput čipsa i kolačića, ili kofeina“, piše Yuko, pa dodaje:
“Ali mali trikovi, poput pripreme rezervnih podijeljenih obroka, osiguravaju da mogu pripremiti obroke bogate hranjivim tvarima za nju, čak i kada kod kuće nemamo dovoljno svježih namirnica.“
Pijenje vode ili čaja umjesto sokova
Yuko ne ograničava kćeri pristup voćnim sokovima i povremeno smoothiejima. No, kaže da su gazirana pića preslatka i da srećom nisu dio dječjeg jelovnika.
“U početku sam kćer upoznavala s ječmenim čajem, koji je bogat mineralima i bez kofeina. To je popularan izbor među Japancima svih uzrasta i odlična alternativa slatkim čajevima i aromatiziranim napicima iz trgovina. Također pomaže smanjiti dnevni unos kalorija“, piše Yuko.
Drugi način na koji primjenjuje shokuiku kod kuće jest priprema smoothija sa svježim voćem i jogurtom zajedno s kćeri.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!