Uskoro stiže piletina iz epruvete

Znanost 12. ožu 201518:30 > 21:26
Morguefile.com / Ilustracija

Dvije godine nakon što su znanstvenici u laboratoriju proizveli prvo umjetno goveđe meso, tim istraživača u Izraelu počeo je raditi na proizvodnji prve piletine iz epruvete.

Tim stručnjaka, predvođen profesorom Amitom Gefenom sa Sveučilišta u Tel Avivu, dobio je zadatak izraditi studiju izvodljivosti o proizvodnji umjetnog pilećeg mesa, koju financira Fond za modernu poljoprivredu, neprofitna organizacija koja se nada da će meso iz epruvete jednog dana zamijeniti uzgoj životinja za klanje.

Suosnivač fonda Shir Friedman izjavio je da očekuju da do kraja godine dođu do “recepta za proizvodnju mesa na osnovu matičnih pilećih ćelija”.

Izraeski znanstvenici navode da će njihov zadatak biti teži od rada na proizvodnji prvog umjetnog hamburgera, plod petogodišnjeg istraživanja nizozemskog Sveučilišta u Maastrichtu uz financijsku pomoć suosnivača Googlea, Sergeya Brina.

Umjesto stvaranja velikog komada mesa grupiranjem malih vlakana kravljeg mišića, Grefen će pokušati proizvesti komad piletine na osnovu samo jedne ćelije.

Izraelski znanstvenik, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti inženjeringa tkiva, rekao je da je plan da se uzgoje pileće ćelije koje bi se same dijelile i množile.

Očekuje se da se potražnja mesa udvostruči do 2050. godine, kada svjetsko stanovništvo bude prešlo brojku od devet milijardi.     

Pobornici mesa iz epruvete tvrde da je to jedini način da se zadovolji tolika potražnja, a da se ujedno zaštiti prirodna okolina.

Umjetno meso ne zahtijeva uzgoj životinja u pretrpanim industrijskim farmama niti njihovo klanje, a postoji i značajan ekološki faktor, budući da se vjeruje da bi meso proizvedeno u laboratoriju moglo smanjiti emisiju plinova koji u atmosferi stvaraju efekt staklenika, kao i potrošnju vode.

Takvo meso proizvodi se u sterilnom, kontroliranom okruženju iz ćelija uzetih iz živih životinja. Te ćelije se zatim inkubiraju u serumu koji sadrži aminokiseline i neorganske soli i potiče metabolizam i rast ćelija.

“Nije daleka budućnost kada ćemo se sjećati kako smo uzgajali krave i piliće, ulažući ogromne napore da dobijemo tek mali komad mesa”, kazao je Friedman, prenosi Reuters.