BiH ministar: Obustavite aktivnosti oko Pelješkog mosta

Vijesti 30. kol 201710:56 > 11:01
N1

Ministar civilnih poslova BiH-a Adil Osmanović je povodom najavljenog početka izgradnje Pelješkog mosta uputio pismo ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću u kojem ga obaviještava o postojanju pravnih smetnji za izgradnju.

Pismo je upućeno i na adrese predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, europskog tajnika za proširenje Johannesa Hahna, kao i visokog predstavnika u BiH-a Valentina Inzka te šefa Delegacije Europske unije u BiH-a Lars-Gunnara Wigemarka.

Osmanović je pozvao Butkovića i Vladu RH na hitnu obustavu svih aktivnosti oko izgradnje Pelješkog mosta.

“Ukoliko vaše ministarstvo, odnosno nadležni organi i tijela Republike Hrvatske nastave obavljati aktivnosti u pogledu izgradnje Pelješkog mosta unilateralno, sa žaljenjem vas moram obavijestiti da će Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine biti prinuđeno, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenuti aktivnosti izlaska Bosne i Hercegovine iz Ugovora o državnoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a prema odredbama čl. 22. stav (3) spomenutog ugovora, te će se pristupiti jednostranom proglašenju suverenih prava Bosne i Hercegovine prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, putem posebnog normativnog akta, a kako su to uradile sve bivše jugoslavenske zemlje koje izlaze na Jadransko more. Također u kasnijoj fazi nije isključeno i da se zaštita prava Bosne i Hercegovine na moru, prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, zatraži pred nadležnim pravosudnim instancama, u skladu s relevantnim odredbama međunarodnog prava”, stoji u pismu.

MCP
MCP
MCP
MCP

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.