Djelatnica banke oštetila desetero ljudi za 700 tisuća eura

Vijesti 13. kol 202412:48 0 komentara
papirnate novčanice eura
PIxabay / Ilustracija

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjom bivšom djelatnicom banke u Čakovcu koja je, lažno se predstavljajući i nudeći ugovaranje povlaštene štednje uz visoku kamatu, deset osoba oštetila za 700.000 eura pa završila u istražnom zatvoru, objavljeno je u utorak.

Kriminalističko je istraživanje obavljeno temeljem zahtjeva nadležnog državnog odvjetništva, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela prijevara i krivotvorenja isprava.

U razdoblju od travnja 2021. do svibnja 2024. godine osumnjičena se kao djelatnica, odnosno bivša djelatnica banke u Čakovcu, lažno predstavljala kao visokopozicionirana zaposlenica, a sve kako bi sebi pribavila znatnu imovinsku korist.

U tom je razdoblju nudila mogućnost ugovaranja povlaštene štednje uz visoke kamatne stope, a kada su joj oštećeni povjerovali te joj predali novac, zadržala ga je za sebe, kažu u policiji.

Kako bi oštećene uvjerila te ih potom držala u zabludi da je doista riječ o depozitu i oročenju novca u banci, napravila je lažne ugovore o oročenom depozitu. Policija sumnja da je oštetila ukupno deset osoba s područja Međimurske, Varaždinske i Zagrebačke županije za iznos nešto veći od 700 tisuća eura.

Protiv 50-godišnjakinje će se zbog kaznenih djela prijevara i krivotvorenja isprava podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. Osumnjičena je trenutno u istražnom zatvoru zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ovo je kriminalističko istraživanje nastavak istraživanja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju nad 54-godišnjom i 50-godišnjom djelatnicom banke u Čakovcu.

Kako je u lipnju ove godine objavila PU međimurska, žene su u razdoblju od listopada do prosinca 2023. godine, klijentima banke nudile te potom sklapale ugovore o oročenim štednjama uz mjesečnu kamatu od 1 posto, s rokom oročenja od šest mjeseci, iako ta usluga nije bila u službenoj ponudi banke.

Obje su osumnjičene prilikom preuzimanja novca predavale klijentima lažne ugovore o štednji, čime su kod njih stvorile lažni dojam o legalnosti takvog bankarskog poslovanja. Nakon sklapanja ugovora takva oročenja nisu evidentirana u službenim evidencijama banke.

Osumnjičene su novac s oročenih štednji koristile za razne financijske malverzacije te su time stekle protupravnu imovinsku korist i prouzročile znatnu štetu trgovačkom društvu sa sjedištem u Zagrebu, u iznosu od najmanje 1,8 milijun eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!