FOTO/VIDEO Specijalci u blindiranom vozilu pred sudom: Doznajemo tko je čovjek kojeg su prevozili

Crna kronika 13. ruj 202314:26 3 komentara

Na Županijski sud u Zagrebu nešto iza 13 sati u blindiranom vozilu Antiterorističke jedinice Lučko dovezen je Kemal Rastoder, državljanin Crne Gore kojeg se povezuje s velikim krijumčarskim kanalima droge.

Riječ je o čovjeku koji je u Hrvatskoj obuhvaćen optužnicom za trgovinu povjerljivim policijskim informacijama, ali se protiv njega vodi i više procesa u drugim zemljama.  Hrvatska nadležna tijela procijenila su da je u pitanju pripadnik krim-miljea koji bi tijekom transporta na sud mogao pokušati pobjeći, odnosno mogao bi se naći na meti konkurentskih klanova. Danas je na Županijskom sudu u Zagrebu počela sjednica optužnog vijeća o USKOK-ovoj optužnici, a Rastoder je dovezen u posebnom vozilu, ‘gurkhi’.

Tko je Kemal Rastoder?

Inače, prema ranijem pisanju medija, Rastoder je u ljeto 2004. preživio atentat u Budvi kad je eksplodirala bomba podmetnuta pod njegov Mercedes. Tom su mu prilikom amputirane obje potkoljenice i lijeva podlaktica. Njegovo ime spominjalo se i u kontekstu s narkobosom Stjepanom Prnjatom, a nalazi se i na popisu crnogorske policije, kao i tamošnjih tajnih službi.

Povezuje ga se i sa skupinom koja je iz Južne Amerike organizirala transport veće količine opojne droge kokain u luku Roterdam i njen dalji transport do belgijskog grada Arlon, gdje je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Srbije, Belgije, Nizozemske i Luksemburga nedavno zaplijenjeno ukupno 115 kilograma te droge.

Policajci trgovali informacijama

Prema optužnici hrvatskog USKOK-a dvojicu graničnih policajaca iz Policijske postaje Macelj davali su zainteresiranima, uglavnom državljanima Srbije, Crne Gore i BiH, u zamjenu za mito podatke o raspisanim potragama MUP-a, Schegenskog informacijskog sustava (SIS) i Interpola te omogućavali nezakonit boravak u EU.

Ukupno je optuženo osam okrivljenika među kojima je i Rastoder. Hrvatski policajci, sumnja se, surađivali su i s kolegama iz Slovenije, a na kraju su raskrinkani kada je dešifrirana njihova komunikacija na aplikaciji Sky ECC.

Tko je sve kupovao tajne podatke?

USKOK tvrdi da su kupci povjerljivih informacija bili mahom državljani Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a za sada su trojica identificirana i optužena.
Prvookrivljeni, inače bivši policajac, dobivao je informacijama o osobama za koje je u MUP-ovim bazama podataka potrebno izvršiti tražene provjere, kao i putne isprave koje je potrebno skenirati, ili u koje je potrebno otisnuti štambilje granične policije o ulazu i izlazu iz države.

Potom je te podatke dostavljao dvojici graničnih policajaca koji su obavljali tražene provjere u bazama podataka s kojima raspolaže granična policija, a koje su mu po ‘obavljenom poslu’ dostavljali natrag, da bi ih on potom prosljeđivao naručiteljima.

Omogućili im prelazak EU granica

Obojica su, tvrdi USKOK, evidentirali prelaske državne granice osoba koje u stvarnosti nisu pristupile graničnom prijelazu, pri čemu je prvi to činio unosom podataka u evidencije Nacionalnog informacijskog sustava za upravljanje državnom granicom, a drugi otiskivanjem štambilja granične policije o ulazu i izlazu iz države u dostavljene putne isprave. Istovremeno su navedeno činili i zasad nepoznati policijski službenici sa slovenskog graničnog prijelaza, koje je prvookrivljeni prethodno angažirao u tu svrhu za novčanu naknadu.

Na ovaj način okrivljeni su državljanima zemalja izvan EU omogućili boravak na području članica Schengenskog prostora, a većem broju neovlaštenih osoba omogućili nezakonito pribavljanje podataka pohranjenih u nacionalnim bazama podataka MUP-a, Schengenskog informacijskog sustava i Interpola.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare