Živimo li danas bolje? Jandroković: U Hrvatskoj se živi dosta bolje nego u mnogim zemljama Europe

Vijesti 16. lis 202410:35 0 komentara

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u srijedu je dao izjavu za medije te je komentirao političke aktualnosti. Osvrnuo se na misiju pomoći Ukrajini, NSATU, navodeći da hrvatski vojnici neće ići u Ukrajinu nego u Njemačku.

“Od početka je potpuno jasno da se ovdje ne radi o odlasku vojnika u Ukrajinu, niti hrvatskih niti ostalih zemalja članica NATO-a. Radi se o iskonstruiranoj priči od strane predsjednika RH, dio oporbe je onda to prihvatio, ne zato što ne zna o čemu se radi nego jer su procijenili da im je to politički korisno”, kazao je Jandroković pa dodao:

“Radi se o jednoj manipulaciji, tko god želi objašnjenje može ga dobiti, može pročitati što piše u odluci Vlade, a u odluci jasno piše da čansnici koji idu u Njemačku ne mogu završiti u Ukrajini.”

“Sa sigrunošću tvrdim i potpuno je jasno da ovdje nema govora da će hrvatski vojnici završiti u Ukrajini nego se radi o odlasku nekoliko časnika u Njemačku”, istaknuo je Jandroković.

Kaže da je predsjednik Zoran Milanović manipulirao i da ne zna zašto je dio oporbe odlučio slijediti njegov put.

“Ako ovdje pokažemo nelojalnost na jednoj simboličnoj gesti, tada će i drugi prema nama imati drugačiji stav”, dodao je Jandroković.

“I slučaj Dujić se banalizira”

Komentirao je i ‘aferu nakaze’ i to što je odbačena prijava protiv Anne Dujić, kćeri moćnog HDZ-ovca i šefa Hrvatskih šuma Nediljka Dujića.

“Ne znam što se događalo, pratim to iz medija. Jedno je dojam, a drugo su činjenice. Što su činjenice – ne znam. Ne bih se usudio govoriti o tom slučaju jer nemam dovoljno informacija”, kazao je šef Sabora.

Na optužbe oporbe da je u pitanju politička zaštita, Jandroković je kazao: “Nemojmo govoriti o tome, i ovaj slučaj se opet banalizira. Živimo u vremenu sveopće banalizacije i trivilizacije svega. Jučer smo slušali izlaganje jedne zastupnice koja govori da je demokratska Hrvatska gora od svih režima koji su bili na ovim prostorima. Dakle, usporedila je modernu demokratsku Hrvatsku s Kraljevinom Jugoslavijom, NDH, komunističkom Jugoslavijom i svim zločinima koji su činjeni u tim režimima i kaže da je Hrvatska danas gora od tih zemalja. To je relativizacija zla, banalizacija zla.

Onda slušam ove komentare oko hrvatske vanjske politike, oko događaja u Dubrovniku – toliko banalno, toliko se spušta razina rasprave o sofisticiranim temama govori se na banalan način. Tako i ovdje, neka institucije procijene postoji li kaznena odgovornost ili ne. Želim da institucije rade kako treba.”

Živimo li bolje?

Na pitanje živimo li danas u Hrvatskoj bolje nego ranije, Jandroković je poručio da postoje brojke koje o tome govore.

“Ako su plaće najviše u povijesti, ako je zaposlenost najveća, ako je kreditni rejtnig najviši u povijesti… Slušao sam stručnjake koji se time bave i oni tvrde da se živi bolje nego što se živjelo ranije i da je kupovna moć danas veća. Ne treba zaboraviti one koji nemaju adekvatna primanja, mirovine, postoji dio ljudi koji imaju niske mirovine i naravno da im je teško, postoje nezaposleni, oni koji imaju niske plaće, i njima je teško, ali nemojmo generalizirati i stvari ocrtavati crno-bijelima jer to nikamo ne vodi”, poručio je Jandroković.

Dodao je da oko sebe imamo ratne sukobe i nestabilne demokracije. “U Hrvatsko se danas, ako se uzme u obzir i sigurnost i životni standard i sveukupni način života, živi sasvim sigurno podosta bolje nego u mnogim zemljama Europe, i to je istina.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!