Ivan Rimac o mjerama DP-a: Bez ova dva rješenja nikakve floskule, religijske poruke neće donijeti ništa

Vijesti 16. svi 202417:18 0 komentara

Ivan Rimac, politički analitičar, bio je gost Newsrooma kod našeg Domagoja Novokmeta s kojim je razgovarao o formiranju Sabora.

Ivan Rimac komentirao je situaciju Ivana Penave i rekao da samo ime Domovinskog pokreta govori da nisu organizirana stranka i da nemaju hijerarhiju.

“To se vidi i u izjavama članova stranke koji su bili izabrani u Sabor, od pojedinačnih istupanja do generalne strategije do toga da imamo različite aktere koji idu u različitim smjerovima. Imamo opću halabuku ideoloških poruka koje su imali i u vrijeme kampanje”, kazao je analitičar.

Rimac je istaknuo da ulaskom Ante Šušnjara u Vladu neće biti toliki pritisak na Mariju Radiću.

“Hoće li kroz Šušnjara biti ostvaren neki interes to ćemo vidjeti”, istaknuo je.

Politički analitičar je komentirao i novo Ministarstvo demografije: “Ne očekujem tu nešto jer smo imali već nekoliko pokušaja da se ta situacija popravi. Imamo staro stanovništvo i oni ne mogu utjecati na fertilitet društva, a utječu na mortalitet. Broj ljudi će se smanjivati i dalje bez obzira na mjere. S ovim što čujem nemamo udar na glavni problem, a to je problem stanovanja.

Ključni problem demografije je problem stanovanja i efikasnost obrazovnog sustava, bez ta dva rješenja mi ne možemo očekivati da će ulazak u brak i roditeljstvo nastupati u kasnim dvadesetima nego kasnim tridesetima i parovi će imati samo jedno dijete. Bez ta dva elementa nikakve floskule, religijske poruke, nikakvi romantizmi iz 18. stoljeća neće donijeti ništa. A neće ni poticaji koji su jednokratni i koji ne rješavaju problem zbog kojih obitelji nemaju djece jer im ne mogu priuštiti osnovne uvjete”, objasnio je Rimac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!