Jurić: Očekujemo da će Kosinj bili u funkciji 2028.

Vijesti 05. lip 202318:58 0 komentara

Usprkos nizu kritika koje su planiranom potapanju Kosinjskog polja uputili neki stručnjaci i aktivisti Zelene akcije u HEP-u tvrde da je sve po pravilima struke.

Podsjetimo, otvoreno pismo, ono bivšeg šefa HEP-a Rijeka Branimira Pinčića, otvorilo je pitanje smislenosti gradnje akumulacijskog jezera Kosinj, odnosno potapanja cijelog jednog polja i niza sela koja se tamo nalaze. Pinčić prije svega u pitanje dovodi točnost podataka na kojima se temelje tvrdnje o isplativosti ovog projekta.

U HEP-u tvrde da je sve po pravilima struke

“Projekt je prvi put razmatran još prije gotovo 100 godina, vrlo je zahtjevan, ali po našim proračunima bit će isplativ,” tvrdi Vedran Jurić, direktor sektora kapitalnih investicija u HEP-u, i objašnjava kako je ova akumulacija potrebna zbog održavanja ravnoteže sustava u budućnosti, kad se na mrežu bude priključivalo sve više i više obnovljivih izvora, čiji doprinos varira: “Kosinj je više puta bio na čekanju, ali očekujemo da će u funkciji biti 2028.”

Nije to jedini izazov za HEP: “HEP – ove tvrtke za distribuciju obavezne su izgraditi sustav koji može prihvatiti sve nove izvore, i na tome se radi. Isto je i s novim dalekovodom koji treba povezati Dalmaciju i unutrašnjost, i koji će biti nova kičma sustava. On će prolaziti kroz četiri županije, godinama se radi na njemu i vjerujem da će biti gotov na vrijeme.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!