Puljak najavio projekte vrijedne četiri milijarde eura: Na Brodarici se planira novi Hajdukov stadion

Vijesti 25. srp 202413:30 0 komentara
Ivica Puljak
Ivana Ivanovic/PIXSELL

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak predstavio je u četvrtak šest gradskih projekata - Stari Hajdukov Plac, Poljud, Brodarica, Kopilica, Istočna obala i Duilovo, koji su vrijedni ukupno četiri milijarde eura, a za njih će se tražiti različiti modeli financiranja.

Vrijednost svih projekata je četiri milijarde eura, pri čemu dominira projekt Kopilica s tri milijarde eura, rekao je Puljak novinarima i najavio da će o tome u petak započeti javna rasprava koja će trajati do 15. kolovoza.

“Krenut ćemo sa Starim placom, za koji ćemo 1. rujna raspisati javni natječaj za arhitektonsko urbanističko rješenje,” kazao je.

Planira se Stari Hajdukov Plac integrirati s okolnim prostorom i pri tomu izgraditi novu scenu Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) i prostor tradicijske kulture.

U sklopu projekta Poljud planirana je izgradnja Hajdukovog kampa i rekonstrukcija bazena vaterpolo kluba Mornar, a na Brodarici bi se izgradio novi Hajdukov stadion i kongresi centar.

Na Kopilici bi se rekonstruirala luka, gradili stanovi za priuštivo stanovanje i izgradili novi autobusni i željeznički kolodvor, najavio je Puljak.

Projekt Duilovo predviđa novi prostor za prirodoslovni muzej i pomorski muzej, koji bi bio akvarij od 12.000 četvornih metra, kakav postoji u Kopenhagenu.

Podsjetio je kako je projekt Istočne obale već započeo s realizacijom prometnog rješenja, gradit će se garaže, dok će se istočna riva proširiti.

Puljak je spomenuo i gradnju triju marina – jedne na Duilovu, a dvije na Poljudu. “Te marine će dijelom biti nautičke, a većim dijelom komunalne namijenjene građanima”, kazao je.

Najavio je da će se u razmaku svaka dva mjeseca raspisivati javni natječaji za svaki o šest velikih projekata te će se tražiti različiti modeli financiranja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!