Tko može vidjeti vaš zdravstveni karton?

Vijesti 19. lis 202420:45 0 komentara
Doktor i pacijent
Unsplash

Sadržaj podataka e-Kartona obuhvaća osobne podatke o pacijentu kao i zdravstvene podatke. e-Karton sadrži i medicinsku dokumentaciju pacijenta nastalu u postupcima dijagnostike i liječenja (propisane uputnice, recepte, laboratorijske nalaze, specijalističke nalaze, otpusna pisma i drugu medicinsku dokumentaciju).

Cilj uvođenja e-Kartona bio je olakšati administrativni dio posla, omogućiti efikasniju preraspodjelu vremena, smanjiti gužve u čekaonicama, a pacijentima osigurati viši standard zdravstvenih usluga i bolju interakciju sa zdravstvenim sustavom.

Otvaranjem e-Kartona liječnici mogu vidjeti sve relevantne podatke, od kroničnih stanja, alergija, cijepnog kartona do trenutno aktivne terapije svakog pacijenta. Dostupna im je povijest bolesti, propisani i izdani lijekovi te medicinski proizvodi koje pacijent koristi ili su mu ugrađeni u tijelo. Tu je i prekogranična primjena e-Kartona, kako bi ga pacijenti mogli koristiti prilikom liječenja u inozemstvu.

Pravilnik o načinju vođenja e-Kartona propisao je tko i pod kojim uvjetima ima pristup e-Kartonu pacijenta. Pa tako u pravilniku stoji da pravo na pristup zdravstvenom kartonu pacijenta imaju:

  • Izabrani doktor obiteljske (opće) medicine i izabrani doktor medicine specijalist pedijatrije imaju uvid u podatke i dokumentaciju e-Kartona pacijenta putem CEZIH-a.
  • Zdravstveni radnici koji započnu proces liječenja i zdravstvene skrbi o pacijentu imaju uvid u podatke i dokumentaciju e-Kartona pacijenta putem CEZIH-a.
  • Zdravstveni radnici koji sudjeluju u postupku ocjene zdravstvene i radne sposobnosti pacijenta po posebnim propisima imaju uvid u podatke i dokumentaciju e-Kartona pacijenta putem CEZIH-a.

Pacijent također ima uvid u podatke i dokumentaciju e-Kartona putem sustava e-Građani korištenjem Portala zdravlja. U sustavu e-Građani, preko Portala zdravlja, svaki pacijent također ima opciju odobrenja, odnosno zabrane uvida u svoje medicinske podatke za pojedine kategorije liječnika.

N1

Putem Portala zdravlja, pacijenti mogu na jednostavan način vidjeti sve svoje propisane i izdane lijekove i nalaze, mogu vidjeti i detalje o tome tko je i kada pristupao pojedinim dijelovima e-Kartona, poput imena i prezimena liječnika, datuma i sata pristupa te detalja o pametnoj identifikacijskoj kartici putem koje je ovlašteni zdravstveni djelatnik pristupio sustavu, piše Novi list.

Liječnici podacima pacijenata pristupaju isključivo sa svog radnog mjesta i uz pomoć svoje pametne identifikacijske kartice, a svaki ulazak u karton ostavlja trag koji je vidljiv i samom pacijentu.

Ako pacijent primijeti da je e-Kartonu pristupao zdravstveni djelatnik koji nije sudjelovao u postupku njegovog liječenja, može tražiti očitovanje o istom te poduzeti pravne korake, poručuju iz ministarstva zdravstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!