Svi puštaju vjetrove, no razlozi za to su različiti, a ponekad mogu biti razlog za brigu.
“Kao pedijatrijski gastroenterolog, konstantno dobivam taka pitanja,” kaže dr. Mark Corkins. “Postoje dva izvora vjetrova, a svi vjetrovi nisu isti. Dio toga je zrak. Svi kroz dan gutamo zrak, a neki ljudi mnogo. Zrak koji ispuštamo nema nikakav miris.”
“Pravi” vjetrovi, s druge strane, primarno su nuspojava fermentacije hrane u crijevima, kaže Corkins. “U našim crijevima žive milijarde bakterija… ako mi ne probavimo hranu, bakterije hoće,” prenosi CNN.
Što se tiče količine prostora koje zauzimaju plinovi, stvarni vjetrovi zauzimaju veći volumen i do njih dolazi kada se hrana kreće kroz crijeva, dodaje on.
Puštanje vjetrova “između pet i petnaestak puta dnevno je potpuno normalno”, kaže dr. William Chey, profesor gastroenterologije na sveučilištu Michigan. “Ljudima različito funkcioniraju gastrointestinalni traktovi, u njima žive različiti mikrobiomi i ljudi se različito hrane. Sve su to faktori koji određuju koliko često netko pušta vjetrove, koliko vjetrova pušta i do kakvog mirisa dolazi.”
Nema mirisa koji su znak za uzbunu, kažu stručnjaci. Vjetrovi nisu pokazatelj zdravlja probavnog trakta kao što je to, na primjer, regularnost probave. Ipak, način prehrane mijenja učestalost ispuštanja vjetrova, a postoje određeni trenuci u kojima je važno o vjetrovima razgovarati s liječnikom.
Flora u probavnom traktu važna je jer pomaže tijelu stvarati vitamine i masne kiseline koje hrane sluznicu crijeva, što znači da je mala količina vjetrova dobra stvar, kaže Corkins. “U suprotnom, ne hranimo dovoljno našu floru, a zaista se tu radi o simbiotskoj vezi,” objašnjava.
Ono što može dovesti do pretjeranog stvaranja vjetrova je konzumiranje teže probavljive hrane koja onda fermentira u probavnom traktu, kažu stručnjaci.
“Tu se najviše govori o grahu, u kojem ima proteina koje je teško probaviti,” kaže Corkins.
Grah je jedan od izvora oligosaharida, disaharida i monosaharida koje neki ljudi teško probavljuju u tankom crijevu, što dovodi do pretjeranog ispuštanja vjetrova, grčeva, proljeva, zatvora ili napuhivanja. Ti ugljikohidrati još se nalaze u nekim vrstama povrća, voća, škroba i mliječnih proizvoda poput cvjetače, češnjeaka, jabuka, breskvi, mlijeka, žita i kukuruznog sirupa.
“Neki ljudi će, s druge strane, imati problema pri konzumaciji crvenog mesa,” kaže Chey. “To vrijedi za gotovo sve. Ako jedete previše crvenog mesa, nećete ga moći ispravno probaviti i ono će se spustiti u debelo crijevo gdje će proizvoditi plinove i kemikalije kroz fermentaciju.”
Chey dodaje kako je važno osigurati redovitu probavu. “Oni koji pate od konstipacije češće će imati problema s napuhnutošću i vjetrovima. Ako se stvari sporije kreću kroz probavni trakt, imaju više vremena za doticaj s bakterijama koje tamo žive, što će prouzročiti više vjetrova.”
Nekontrolirani vjetrovi
S liječnikom treba razgovarati onda kad vjetrovi postanu nelagodni ili počnu smetati u svakodnevnom životu.
“Pacijente pitamo o različitim faktorima – prehrani, mikrobiomu i funkcioniranju probavnog trakta – i pokušavamo ispraviti ono za što mislimo da je prouzročilo probleme s vjetrovima,” kaže Chey. “Ako netko ima tipičnu zapadnu prehranu koja uključuje mnogo ugljikohidrata i visokoprerađene hrane i šećera, potrebno je početi jesti zdravije.”
Liječnika treba posjetiti i u slučaju neželjenog gubitka težine, krvi u stolici ili promjena u probavnim navikama – pogotovo u slučaju čestih proljeva, dodaju stručnjaci.
“To može biti znak infekcije, upale ili nedostatka enzima. Liječnici te probleme mogu točno dijagnosticirati i ispraviti,” kaže Chey.
Dok čekate na svoj liječnički pregled, pratite koliko često ispuštate vjetrove i u kojim kontekstima, uz kakvu vrstu prehrane, navode stručnjaci. Liječnik vam može preporučiti i neke jednostavne lijekove, kaže Chey, poput simetikona, aktivnog ugljena, ulja od peperminta ili probiotika.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!