Energetski stručnjak: Četiri zemlje mogu nadomjestiti rusku naftu

Biznis 11. ožu 202218:05 > 19:071 komentar

Energetski stručnjak Igor Grozdanić u Newsroomu je analizirao tržište energenata. Rekao je da prije svega treba primiriti građane i poduzetnike jer nije izgledno da će situacija s cijenama nafte biti dugoročna. "Ovo je vrhunac. Nitko nije predviđao da bi nafta mogla ići preko 120 dolara, ali nitko nije očekivao ni da bi se mogao dogoditi ratni sukob."

“Ruska Federacija je jedan od najvećih izvoznika, ali UAE, Saudijaska Arabija, Kuvajt i Irak mogu povećati kapacitete proizvodnje i nadomjestiti rusku naftu. SAD trenutno najviše zarađuje i izvozi, ali  nema toliki kapacitet. Tu je i Venezuela i Iran, samo je pitanje hoće li SAD pozvati Iran. Kad bi uključili Iran, problema ne bi bilo. Sljedećih 30 dana možemo očekivati da se cijena nafte malo igra, nakon čega će cijena pasti ispod 110 dolara. Dugoročno gledano, njezino mjesto je između 70-80 dolara.

“Najveći problem je što su svi su očekivali da naftni derivati idu u povijest”

Najveći problem je što su svi su očekivali, posebno Europa i Hrvatska, da naftni derivati idu u povijest, no to se nije dogodilo. Postoji povećanje potrošnje nafte u svijetu. U Europi se ono smanjuje, ali ne tako brzo kao što se očekivalo.

To je ključna zamka – Europa je mislila, ali se ipak malo zeznula. Bez prirodnog plina i nafte ne može svoju industriju”, komentirao je energetski stručnjak.

“Hrvatsku spasio LNG terminal”

Zatvaranje dotoka ruskog plina prema Europi ne odgovara nikome, smatra Grozdanić.

Istaknuo je da, što se tiče plina, Hrvatsku je spasio LNG terminal: “Hrvatski zakupci imaju dovoljno plina, naša potrošnja se prepolovila, kao i proizvodnja. Nismo u problemu zahvaljujući LNG terminalu i proizvodnji plina. Oko 95 posto uvezenog prirodnog plina ostane u Hrvatskoj.”

LNG je trenutno jeftiniji od ruskog plina, dodao je. “Želimo li jeftini priprodni plin, poruka Vladi je jednostavna – počnimo obnavljati rezerve, u Hrvatskoj i van Hrvatske. Imamo sve mogućnosti da dignemo proizvodnju. Imamo tvrtku koja se na europskom i svjetskom nivou uspjepno time bavila. Imamo ljude i imamo znanje”, rekao je energetski stručnjak.

Pita se zašto nam uopće mora doći kriza. “Rezerve prirodnog plina pale su preko 50 posto. Međutim, mora se i ide se van. Neki se hvataju za zelenu tranziciju. Prirodni plin ne može se supstituirati preko noći i on je taj koji vuče prema zelenoj tranziciji”, rekao je.

Hrvatska nedovoljno ulaže u obnovljive izvore energije

Istaknuo je i da ne ulažemo dovoljno u obnovljive izvore energije. “Solarizacija Hrvatske je vrlo loša. Za solarne ćelije imamo jednu i pol tvrtku u zemlji… To su slabi kapaciteti”, naveo je.

“Trebamo ubrazi zelenu tranziciju. Trebamo više ulagati u geotermalne izvore i tu smo dobri. Trebamo se pouzdati u bioplinska postrojenja. Na malim i srednjim projektima Hrvatska ima dosta prostora. Ne trebamo se oslanjati samo na HEP. Trebamo ulagati u mala i srednja održiva postrojenja”, poručio je energetski stručnjak Igor Grozdanić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar