Samsung očekuje puno veću tromjesečnu dobit zahvaljujući nestašici čipova

Biznis 07. srp 202111:10
Jung Yeon-je / AFP

Južnokorejski tehnološki div Samsung Electronics najavio je u srijedu da u drugom tromjesečju očekuje 53 posto veću dobit zahvaljujući globalnoj nestašici čipova.

Operativna dobit trebala bi u razdoblju od travnja do lipnja iznositi 12.500 milijardi wona (11 milijardi dolara), procijenio je najveći proizvođač memorijskih čipova i pametnih telefona u svijetu.

Snažna potražnja za memorijskim čipovima nadoknadila je slabije prihode od prodaje uređaja zbog nestašice dijelova, objašnjavaju.

Prije godinu dana, u prvih nekoliko mjeseci pandemije koronavirusa, Samsung je bilježio pad prodaje telefona i televizora, podsjeća BBC, da bi potom potražnja naglo porasla nakon uvođenja mjera zatvaranja i “selidbe” ljudi širom svijeta na mrežu.

Proizvođači čipova jedva drže korak s potražnjom i proteklih su mjeseci imali puno više manevarskog prostora za podizanje cijena, s obzirom na neviđenu krizu u nabavnim lancima.

“Globalni IT sektor bilježi ozbiljnu neravnotežu ponude i potražnje za čipovima”, rekao je dioničarima u ožujku čelnik Samsunga, jedan od dvojice izvršnih direktora i šef odjela za mobilne uređaje Koh Dong-jin.

Nestašica čipova teško je pogodila proizvođače elektroničkih uređaja, ali i automobila, pa su mnogi od njih, uključujući Ford, General Motors, Volkswagen i Jaguar Land Rover, bili prisiljeni obustaviti proizvodnju proteklih mjeseci.

Američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager predstavili su u međuvremenu plan o povećanju proizvodnje čipova u Europi i SAD-u.

Europska unija želi udvostručiti udio u globalnom tržištu čipova, na 20 posto, i najavila je 140 milijardi eura ulaganja u iduće dvije do tri godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar