Tržište skočilo: Za ovaj rabljeni auto vlasnik je samo državi platio 83.000 eura

Auto 13. srp 202312:21 0 komentara
Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

U Hrvatskoj je ove godine zabilježen veliki rast prodaje novih automobila, a ako je vjerovati podacima iz Carine, raste i potražnja za rabljenim vozilima.

Kako smo pisali, u Hrvatskoj je snažno porastao broj prodanih, odnosno registriranih, novih vozila. Kako u tu brojku ulaze i brojni automobili prodani tvrtkama (posebice onima koje se bave rent-a-carom), provjerili smo kakvo je stanje na tržištu rabljenih automobila jer njih u velikoj većini kupuju fizička lica. Gotovo je nemoguće saznati koliko se rabljenih vozila kupi i proda unutar zemlje, ali zato znamo koliko ih je uvezeno u Hrvatsku iz drugih zemalja.

Prije nego pogledamo same brojke uvoza prvo moramo objasniti kako Carina svrstava neko vozilo kao rabljeno te koja je razlika između unosa i uvoza automobila.

Koliko su rabljenih automobila uvezli Hrvati?

Prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost rabljenim prijevoznim sredstvima smatraju se, pored ostalog, kopnena motorna vozila čiji je radni obujam motora iznad 48 cm3 ili čija je snaga motora iznad 7,2 kW, koja su isporučena unutar šest mjeseci od datuma prve uporabe i koja nisu prešla više od 6.000 km. Drugim riječima, rabljeni automobil je rabljeni ako ima više od 9,8 KS, stariji je od šest mjeseci i prešao je više od 6.000 km.

Što se tiče razlike između unosa i uvoza, ukoliko se radi o uvozu vozila iz trećih zemalja, Carinska uprava naplaćuje uvozna davanja (Carina, PDV), posebni porez na motorna vozila (PPMV) te naknada za gospodarenje otpadnim vozilima. U slučaju unosa vozila (iz druge države članice EU), naplaćuje se PPMV i naknada za gospodarenje otpadnim vozilima. Točnije, unos se odnosi na kupovinu vozila iz zemalja EU, a uvoz na kupovinu iz trećih zemalja.

Prema evidenciji Carinske uprave, u prvih šest mjeseci 2023. godine uvezeno je i uneseno ukupno 42.050 rabljenih vozila. Na ta je vozila naplaćen i PPMV u iznosu od 39.608.504 eura. Važno je pritom napomenuti da su podaci o broju rabljenih vozila i obračunatom PPMV-u ne uključuju mjesec lipanj jer je rok za podnošenje mjesečnih izvješća za taj mjesec 15.srpnja.

Skupo ga koštao uvoz

No vratimo se na brojke. Ako vidimo da je u cijeloj 2022. uvezeno 63.514 rabljenih osobnih vozila, a u samo prvih pet mjeseci ove godine njih 42.050 vidimo da je riječ o rastu. Drugim riječima, samo je u prvom dijelu ove godine uvezeno gotovo 70 posto vozila kao u cijeloj 2022.

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Da brojka od 63 tisuće uvezenih vozila iz prošle godine nije izuzetak govore nam i podaci iz 2021. kada je uvezeno 65.908 automobila. Tako sa sigurnošću možemo zaključiti da će ova godina nadmašiti i prošlu, ali i onu prije toga.

Više uvezenih vozila znači i veći prihod države. Dok mnogi kupci automobila u stranim zemljama traže one modele na koji će platiti što manji PPMV, postoje i oni koji su spremni “odriješiti kesu”. Spomenimo tako da je na najviši iznos PPMV-a na rabljeno osobno vozila u 2023. obračunat za vozilo Mercedes-Benz AMG G 63, i to u iznosu od čak 83.360 eura.

Mercedes / Ilustracija

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!