U izradi domaćeg likera jedan od ključnih sastojaka je šećer, ali postoji i alternativa.
Liker možete napraviti i bez šećera, odnosno možete ga zamijeniti prirodnim i zdravim sastojkom – medom.
Liker, posebice onaj u domaćoj radinosti, radi se od dva ključna sastojka – rakije ili votke te šećera. Uz to, naravno, dolazi i treći sastojak, a to je voće, orašasti plodovi ili bilo koji sastojak čiji okus volite.
No, liker se može napraviti i bez jednog od tih sastojaka.
Liker bez šećera idealan je za one koji ga nastoje izbjegavati u svojoj prehrani ili jednostavno žele nešto manje sladak liker. Šećer se može zamijeniti medom, a mi donosim recept za liker od višanja – bez šećera.
Recept za liker od višanja bez šećera
Sastojci:
– 0,5 l vode
– 75 dag meda
– 1,5 kg višanja
– 2 dl rakije
Priprema:
Pripremite staklenke s poklopcem. Očistite višnje od koštica. Zakuhajte vodu do vrenja i u njoj otopite med. Zatim višnje, mješavinu meda i vode, kao i rakiju ulijte u posude.
Čvrsto zatvorene staklenke stavite na hladno i mračno mjesto na period od dva tjedna. Nakon toga, procijedite liker kroz gazu u drugu staklenku odnosno posudu u kojoj ćete držati gotov liker.
Ako želite, višnje koje su odstajale ne morate baciti, nego ih iskoristite kao dekoraciju u likeru. Uz to, ako uopće ne volite slatko alkoholno piće, u potpunosti može izostaviti i šećer i med.
Zaključak
Liker bez šećera se može vrlo lako napraviti s njegovom zamjenom, odnosno s medom. Trebat će vam samo nekoliko sastojaka, a bit će potrebna dva tjedna čekanja prije nego se liker može konzumirati.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!