Posljednjih 10-15 godina na tronu najpopularnijih dijeta su one koje drastično smanjuju unos ugljikohidrata, poznate i kao low-carb dijete, no prije toga desetljećima su predvladavale low-fat dijete, one u kojima se ograničava unos masti.
Od prije godinu-dvije se piše da su masti zdrave i da ih se ne smije prognati s jelovnika, dok se zadnjih par mjeseci sve glasnije priča da se izvrsni rezultati u bitci s prekomjernom težinom postižu uz pomoć hladne tjestenine.
Vječitu dilemu bi mogli riješiti rezultati najnovije studije, koja je napokon utvrdila razliku u mršavljenju na low-fai i na low-carb dijeti, kao i to koja je bolja za brze rezultate, a koja za dugoročnije. Utvrđeno je i kojom se skida “voda” , a kojom naslage masti.
Istraživanje je provedeno na američkom Institutu za dijabetes i bolesti probavnog sustava i bubrega, na skupini od 19 pretilih žena i muškaraca. Svi su hospitalizirani na nekoliko tjedana te se pazilo na svaku mrvicu hrane koju su stavili u usta.
Najprije su ih stavili na low-carb dijetu, a potom na low-fat. Pokazalo se da su na dijeti sa smanjenim unosom ugljikohidrata brže i više izgubili na težini, no da je dijeta s ograničenim unosom masti bolje djelovala na gubitak masnih naslaga – čak dvostruko više ih se otopilo na low-fat dijeti.
”Ovo je istraživanje pokazalo da nisu sve kalorije iste, odnosno da nije važno paziti samo na broj kalorija nego i na vrstu hrane iz koje dolaze. Također je pokazalo da je u redu jesti umjerene količine ugljikohidrata”, rekao je BBC-u dr. Kevin Hall, koji je predvodio istraživanje.