Politico: Putin opet nije uspio

Svijet 18. kol 202317:09 0 komentara
Alexander KAZAKOV / POOL / AFP

"Putin opet nije uspio", stoji u naslovu Politica u tekstu u kojemu javlja da je Europska unija popunila svoja skladišta plina čak tri mjeseca prije planiranog roka.

Europska unija je uspjela popuniti svoja skladišta prirodnog plina čak tri mjeseca prije predviđenog vremena. Ova rana popunjenost skladišta dolazi u skladu s politikom Europske unije da smanji svoju ovisnost o ruskom plinu, piše Politico.

Također, taj potez dodatno opterećuje rusko gospodarstvo, koje već ima problema s financijskom stabilnošću. Naime, rusko ministarstvo financija priopćilo je da su prihodi od izvoza energije pali za 41 posto u prvih sedam mjeseci ove godine.

Skladišta plina na teritoriju Europske unije su u četvrtak dosegnula 90,12 posto popunjenosti. Time je već sada ispunjena zakonska obveza da skladišta dosegnu razinu od najmanje 90 posto do studenoga. Ova rana popunjenost skladišta ukazuje na to da je EU dobro pripremljena za nadolazeću zimu, što će doprinijeti stabilizaciji tržišta.

Europska unija je prije invazije ruskog čelnika Vladimira Putina na Ukrajinu čak 40 posto svojih potreba za prirodnim plinom zadovoljavala uvozom iz Rusije, dok je sada taj plin zamijenila uvozom iz drugih zemalja, kao što su SAD, Norveška i Azerbajdžan. To je rezultiralo dramatičnim padom cijena plina u odnosu na prošlu godinu.

Iako su cijene plina znatno niže nego prošle godine, i dalje su više nego prije rata.

“Veleprodajne cijene plina i dalje su osjetno više od onih u prošlom desetljeću. A činjenica da su europska skladišta popunjena ranije nego što je uobičajeno, nažalost, ne garantira daljni pad cijena. Cijenu plinu održava i mogućnost da ova zima bude hladnija od prosjeka”, objašnjava analitičar tržišta plina Tom Marzec-Manser.

Unatoč tome, analitičari očekuju da će ovo biti posljednja zima u kojoj će moguće nestašice plina predstavljati ozbiljnu zabrinutost, budući da će veće količine LNG-a iz Katara i SAD-a biti dostupne sredinom iduće godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!