Pusić uvjerena da će Slovenci maknuti žicu

Vijesti 12. stu 201509:54 > 10:48
N1

Ministrica vanjskih poslova je uoči sjednice Vlade upitana o mogućnosti da koalicija Hrvatska raste na svoju stranu privoli Dragu Prgometa i njegovih desetak zastupnika te na taj način formira novu vladu. 'Polako, ništa nije dogovoreno', rekla je. Komentirala je i ogradu koju Slovenci postavljaju uz granicu s Hrvatskom.

Na pitanje na koji će se način Hrvatska ponijeti prema izgradnji ograde između Slovenije i Hrvatske, ona odgovara da će uskoro Sloveniji biti uručena prosvjedna nota.

“To je ista situacija kakvu smo već imali s Mađarskom, na isti način smo reagirali i Mađari su pomaknuli tu žicu”, kazala je novinarima šefica hrvatske diplomacije.

“Očekujemo istu takvu reakciju sa slovenske strane. Maknut će je”, zaključila je.
Prije slanja note, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u srijedu otpravniku poslova veleposlanstva Slovenije u Hrvatskoj oštar prosvjed zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Hrvatske, koju Slovenija postavlja na granici prema Hrvatskoj radi kontrole migranata.

“Riječ je o području za koje i sama slovenska strana u svojim službenim izvorima navodi kako pripada Republici Hrvatskoj”, istaknuo je MVEP u priopćenju.

Slovenci su, naime, ogradu postavili preko hrvatskog teritorija, jer su je povlačili ravno, a ne krivudavo kako ide stvarna granica između dviju zemalja. Slovenska vlada, prema informacijama naše reporterke Tine Kosor Giljević, ne namjerava ukloniti barijeru, već nastaviti njenu izgradnju i sjevernije od Harmice, na čemu se radilo i dok je Pusić davala izjavu.

Slovenski mediji najavljuju da će napetosti do kojih je došlo u vezi s početkom postavljanja “tehničkih barijera” na slovenskoj strani granice danas prilikom svog susreta, koji je inače bio planiran dosta ranije, pokušati ublažiti slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koji se susreću u Zagrebu.

Taj je radni susret dogovoren kao priprema na skorašnji summit lidera iz regije koji sudjeluju u procesu Brdo-Brijuni, ali se očekuje da će na njemu biti riječi i o događajima na granici, potvrđeno je u uredu slovenskog predsjednika Pahora.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u srijedu otpravniku poslova veleposlanstva Slovenije u Hrvatskoj oštar prosvjed zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Hrvatske, koju Slovenija postavlja na granici prema Hrvatskoj radi kontrole migranata, te pozvalo susjednu zemlju da ogradu u najkraćem roku ukloni.

Tanjug/AP
Tanjug/AP/Darko Bandić
AFP/Str
Ilustracija
Tanjug/AP/Darko Bandić
Tanjug/AP/Darko Bandić
Tanjug/AP/Darko Bandić
Tanjug/AP/Darko Bandić
REUTERS/Antonio Bronić
REUTERS/Antonio Bronić
REUTERS/Antonio Bronić

Kotromanović nije došao na sjednicu

Inače, Ante Kotromanović, u čijem se stanu u srijedu odvijao sastanak premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića te zastupnika Mosta Bože Petrova, nije se pojavio na sjednici Vlade, već je umjesto njega u Banske dvore stigla zamjenica Tafra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.