Grlić Radman odvratio mađarskom ministru: Hrvatska je pouzdana zemlja za tranzit nafte

Vijesti 06. ruj 202418:59 0 komentara
Grlić Radman u Slovačkoj, odvratio premijeru: Hrvatska je pouzdana zemlja za tranzit nafte
Marko Prpic/PIXSELL / Ilustracija

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman ponovio je u petak tijekom posjeta Slovačkoj da je Hrvatska pouzdana zemlja za tranzit nafte nakon što ju nepouzdanom početkom prošlog mjeseca nazvao njegov mađarski kolega Peter Szijjarto.

“Naglasio sam da je Hrvatska pouzdana tranzitna zemlja za transport sirove nafte i da kontinuirano ulažemo u razvoj i modernizaciju energetske infrastrukture. Moguće je dodatno povećati opseg postojeće stabilne i sigurne opskrbe energentima, a partnerskim, europskim zemljama smo spremni ponuditi alternativne opcije za opskrbu sirovom naftom”, kazao je Grlić Radman nakon susreta sa slovačkim kolegom Jurajom Blanarom.

Szijjarto je u objavi na Facebooku početkom kolovoza rekao da su se Mađarska i Slovačka obratile Europskoj komisiji zbog odluke Ukrajine da zaustavi tranzit sirove nafte potrebne za sigurnost opskrbe naftom dviju zemalja. Požalio se pritom na Komisiju, koja mu je odgovorila da “Ukrajina ne ugrožava opskrbu ni Mađarske ni Slovačke” te da u Hrvatskoj postoji naftovod koji mogu koristiti.

“Nije pouzdana jer je podigla naknadu”

Međutim, Szijjarto je istaknuo da Hrvatska “nije pouzdana jer je podigla naknadu za tranzit nafte na pet puta više od prosječne tržišne naknade od početka rata”.

“Nije pouzdana jer je onemogućila MOL da ugovori dugoročnu isporuku. Nije pouzdana jer nije provela investicije potrebne za povećanje kapaciteta naftovoda, a podatke koje daje o maksimalnom kapacitetu naftovoda nitko nikada nije dokazao”, napisao je Szijjarto, što je Grlić Radman tada nazvao “politički duboko uvredljivom” izjavom.

Hrvatski ministar je u petak opet izrazio iznenađenje tom izjavom, objasnivši povećanje cijena inflacijom.

“Svi smo mi bili na neki način žrtve destabilizacije Ukrajine zbog ruske agresije, a treba imati u vidu da je električna energija potrebna za crpke … cijene struje su rasle, … ali to je bilo tako svugdje u svijetu. Kasnije su te cijene išle dolje. Usprkos tome, Janaf je mogao držati 100-postotnu opskrbu naftom iako je MOL nažalost koristio samo 15 posto”, kazao je Grlić Radman.

Dodao je da je stoga imao potrebu izvijestiti slovačkog ministra o stanju u Hrvatskoj i o Jadranskom naftovodu (Janaf).

#related-news_0

Grlić Radman: Nema razloga tvrditi tako

“Janaf može u 100 posto i više od potreba i Mađarske i Slovačke opskrbljivati naftom. Nema tu razloga za zabrinutost i nema razloga tvrditi da je tako kako što je rekao gospodin Szijjarto”, ocijenio je Grlić Radman.

Jadranski naftovod (Janaf) je ponovljenim testiranjem naftovoda od Terminala Sisak do mađarske granice potvrdio da kapaciteti premašuju potrebe MOL-a, objavila je hrvatska tvrtka prošle subote.

Hrvatski i slovački ministar su u petak izrazili zadovoljstvo prijateljskim bilateralnim odnosima dviju država koji se “ogledaju u kontinuiranim bilateralnim kontaktima i susretima, ali i partnerskim odnosima dviju država unutar Europske unije i NATO-a”, ističe se u priopćenju hrvatskog ministarstva vanjskih poslova.

“Razgovarajući o suradnji unutar Europske unije potvrdili su bliskost stajališta oko važnih tema, primjerice proširenju Unije, politike prema državama Zapadnog Balkana i važnosti osiguravanja stabilnosti i sigurnosti cijelog europskog kontinenta”, dodaje se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!