Kosor: Plenkovićeva reakcija na incident je bila nježna da ne povrijedi Pupovca

Vijesti 19. srp 202211:13 > 13:01 1 komentar
N1

Bivša premijerka Jadranka Kosor bila je gošća N1 Studija uživo i komentirala je odluku hrvatskih vlasti da ne dopusti posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića bez službene najave.

Kosor kaže da ovaj incident samo pokazuje da, kad je 2018. na poziv Kolinde Grabar-Kitarović Vučić došao u Hrvatsku bez isprike Hrvatskoj zbog huškačkih izjava i huškačkog djelovanja, nije mogao doći bez osobne isprike.

VEZANE VIJESTI

“Prijem koji je doživio bio je i više nego srdačan i vrlo brzo se pokazalo da nas je ponizio tim posjetom. Tvrdio je da je donio neke protokole o nestalima, a pokazalo se da su to ljudi koje smo davno pronašli i identificirali. To je bio trenutak koji se, prema mom mišljenju, nije smio dogoditi. Nije se smjelo dogoditi da Hrvatska šutke pristane na otvaranje poglavlja 23”, govori Kosor.

Napominje da Vučić Oluju i dalje naziva etničkim čišćenjem.  “Takva osoba ne bi trebala biti dobrodošla u Republici Hrvatskoj”, smatra.

Ističe da se svaka osoba koja dolazi u Republiku Hrvatsku mora prijaviti i da mora biti određeno osiguranje od domaćina.

“On dolazi sa svojima, ali mi na našem teritoriju odgovaramo za njegovu sigurnost. Vučić sigurno zna da nije osobito dobrodošla osoba na teritoriju Republike Hrvatske. Kad bih ja putovala, običavala sam se javiti hrvatskim predstavništvima u zemljama u koje bih putovala. U vrijeme dok sam ja bila predsjednica Vlade bilo je nekoliko slučajeva u kojoj su strani državnici dolazili na ljetovanje u Hrvatsku i mi smo za to znali”, objašnjava.

“Treba bdijeti zbog povijesnih činjenica”

Iz Mosta su kazali da je ozbiljan propust Plenkovićeve Vlade što ne funkcionira Komisija za praćenje napretka Srbije koja je osnovana u vrijeme bivšeg premijera Tihomira Oreškovića.

Kosor kaže da definitivno treba bdijeti zbog povijesnih činjenica.

VEZANE VIJESTI

“Da je Srbija bila agresor, da je hrvatski obrambeni rat bio obrambeni i osloboditeljski”, govori.

U presudi Gotovini i Markaču potvrđeno je da nije bilo etničkog čišćenja, rekla je.

“Takav stav da je Oluja bila etničko čišćenje ima predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i ima ga i aktualna potpredsjednica Vlade Šimpraga i u tom smislu je ta Vlada nevjerodostojna”, rekla je.

Plenkovićeva reakcija na izjave Vučića

Komentirala je i reakciju premijera Andreja Plenkovića na Vučićeve izjave.

“Njegova reakcija u ovom slučaju je bila prilično nježna i ja to razumijem jer je morao jako vagati što će reći da ne povrijedi gospodina Pupovca koji se nije složio sa stavom Vlade koju podupire. Ovaj put je bio vrlo otvoren i vrlo jasan i rekao da to nije dobra odluka Vlade i institucija. Šef Vlade ima drugačije stajalište i mislim da je to jedan od razloga što je bio vrlo nježan i obazriv i to je lijevom rukom skinuo s dnevnog reda. Nastojat će se da se taj posjet ostvari. Tko god misli da bi Vučić mogao doći u Jasenovac i da bi to moglo proći bez verbalnih provokacija, taj je politički diletant”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare