Uprava JANAF-a poslala žestok odgovor Hernadiju

Ekonomija 17. ruj 202418:12 0 komentara
Zsoltan Hernadi na događaju Viktora Orbana
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Jadranski naftovod, dioničko društvo (JANAF) odgovorio je predsjedniku i izvršnom direktoru MOL Grupe Zsoltu Hernádiju, koji je za mađarske medije ustvrdio da se JANAF odlučio na podizanje naknade za transport sirove nafte do "zapanjujućih iznosa".

Odgovor potpisuju Uprava JANAF-a d.d., predsjednik Uprave mr.sc. Stjepan Adanić i član Uprave Vladislav Veselica, koji su zajednički najoštrije osudili njegove riječi, ali ih u potpunosti odbacili.

Prenosimo što njihovu reakciju u cijelosti:

“Potpuno je netočno da je JANAF podlegao iskušenju i stjerao (MOL Grupu) u kut te podigao naknade za transport sirove nafte do zapanjujućih iznosa. Istina je da se cijene transporta nafte naftovodnim sustavom JANAF-a utvrđuju na temelju iste metodologije za sve partnere, u pregovaračkom postupku na pravedan i transparentan način.

Cijene se temelje na postojećem tarifnom sustavu i regulatornom nadzoru na nacionalnoj i EU razini, a zasnovane su na tri načela. Na prvom mjestu je načelo jednakog tretmana svih korisnika, što se osigurava nepristranim pristupom sustavu svim korisnicima koji udovoljavaju tehničkim uvjetima.

Zatim slijedi utvrđivanje cijena transporta nafte po dionicama, pa korisnik plaća cijene transporta samo onih dionica koje oni koriste te, na kraju, troškovno načelo, što podrazumijeva pokriće troškova poslovanja djelatnosti transporta nafte, pokriće investicija nužnih za održavanje i razvoj transportnog sustava te uz osiguranje prinosa na imovinu transportnog sustava.

JANAF kao operator sustava i MOL Grupa zajednički utvrđuju konačne ugovorne cijene tijekom procesa pregovaranja oko komercijalnih uvjeta pristupa sustavu te izravno ovise o količinama transportirane nafte jer tarifa pada uz veće količine transporta nafte i obrnuto.

Netočna je i tvrdnja g. Hernádija prema kojoj nitko ne zna koliko nafte je moguće prevesti Jadranskim naftovodom te da JANAF nije proveo investiciju koja bi omogućila zadovoljenje potreba Mađarske i Slovačke za sirovom naftom. Istinita je informacija da je JANAF izvršio potrebnu investiciju – aplikaciju aditiva DRA kojima se povećava protok na dionici od Omišlja do mađarske granice.

U veljači 2023. godine je u koordinaciji s predstavnicima MOL Grupe provedeno prvo testiranje transportnih kapaciteta naftovoda na dionici prema mađarskoj granici prilikom kojeg je utvrđeno kako se njime mjesečno može transportirati 1,2 milijuna tona sirove nafte te je već tada potvrđeno kako JANAF može u cijelosti zadovoljiti potrebe rafinerija MOL Grupe u Bratislavi i Budimpešti za sirovom naftom.

Drugo zajedničko testiranje bilo je tijekom kolovoza 2024. godine te su rezultati ponovljenog testiranja pokazali da kapacitet naftovoda premašuje ukupni godišnji kapacitet za preradu MOL-ovih rafinerija u Mađarskoj i Slovačkoj. Testiranjem je potvrđeno da se uz mogućnost dodavanja DRA aditiva na navedenoj dionici može u potpunosti postići kapacitet od 13 do 16,4 milijuna tona godišnje ovisno o broju angažiranih pumpi s obje strane. Sada je u tijeku i treće testiranje protoka sirove nafte na dionici JANAF-ovog naftovoda od Terminala Sisak do mađarske granice.

Svi ovi vrlo egzaktni, točni i pouzdani podaci u potpunosti demantiraju neistinite tvrdnje g. Hernádija.

Smatramo iznimno važnim najsnažnije odbaciti i insinuaciju g. Hernádija prema kojoj bi JANAF u nekom trenutku, kad bi postao jedini dobavni pravac za sirovu naftu rafinerijama u Mađarskoj i Slovačkoj, zlouporabio svoj položaj.

To je u suprotnosti sa svim vrijednostima koje kao kompanija njegujemo, a osobito s našom predanošću razvoju dugogodišnjih partnerskih odnosa sa svim korisnicima našeg transportno-skladišnog sustava, među kojima je i MOL Grupa s važećim ugovorom o transportu nafte za koji vjerujemo da je sklopljen na obostrano zadovoljstvo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!