Kava je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, a nedavno se na tržištu pojavila nova varijanta koja privlači pažnju mnogih - kava od gljiva. Inspirirana tradicionalnom kineskom i ajurvedskom praksom, kava od gljiva je postala popularna zbog sve većeg fokusa na alternativnim načinima poboljšanja zdravlja. Ova nova vrsta kave ima jedinstven okus i brojne zdravstvene benefite, no istovremeno izaziva i određene nuspojave kod osjetljivijih osoba.
Smatra se da kava od gljiva utječe na smanjivanje rizika od kroničnih bolesti, pomaže zdravlju čitavog organizma, jača imunitet te ima pozitivan utjecaj na rad mozga i pamćenje.
Međutim, istraživanja o kavi od gljiva i dalje nema dovoljno da bi se o navedenome moglo govoriti s potpunom sigurnošću, no jasno je da ima neke prednosti u odnosu na običnu kavu zbog visoke razine antioksidansa.
U nastavku donosimo odgovore na pitanja što je kava od gljiva, od kojih se gljiva ona radi, prednosti kave od gljiva za zdravlje te koje su moguće nuspojave ovog napitka?
Što je, zapravo, kava od gljiva?
Kava od gljiva dobiva se od pažljivo odabranih vrsta gljiva koje prolaze proces fermentacije i sušenja kako bi se stvorili zrnati ekstrakti slični kavi koju znamo.
Gljive koje se najčešće koriste za tu svrhu su Ganoderma lucidum (reishi), cordyceps, chaga i lion’s mane. Svaka od tih vrsta ima određena svojstva te može doprinijeti zdravlju osobe.
Ovaj napitak se može raditi samo od ekstrakata gljiva ili se oni mogu miješati uz zrna obične kave.
Najčešće gljive koje se koriste za izradu kave
1. Reishi
Ova gljiva, poznata i kao “gljiva besmrtnosti” ili “gljiva dugovječnosti”, često se koristi za pripremu kave od gljiva. Reishi je bogata polisaharidima i antioksidansima te se povezuje s pozitivnim učincima na imunološki sustav i smanjenjem stresa.
2. Cordyceps
Cordyceps sinensis je vrsta gljive koja se tradicionalno koristi u ajurvedskoj medicini kao tonik za poticanje energije i izdržljivosti. Smatra se adaptogenom tvari koja pomaže tijelu prilagoditi se stresu i promjenama.
Iako je cordyceps poznat po svojoj primjeni u pripremi čajeva, također se može koristiti za pripremu kave od gljiva. Pripisuje mu se potencijalno povećanje energije i poboljšanje sportskih rezultata.
3. Chaga
Ovo je gljiva koja raste na brezama i drugim stablima. Ova gljiva bogata je betulinom, polisaharidima i antioksidansima. Kava od gljive chage može pružiti blagotvorne učinke na imunološki sustav i podržati opće zdravlje.
4. Lion’s Mane (Hericium erinaceus)
Lion’s mane je vrsta gljive koja ima neobičan izgled s dlakavim bijelim izraslinama. Smatra se da lion’s mane može pomoći radu mozga, poboljšati kognitivno zdravlje i možda pomoći u poticanju rasta živčanih stanica u mozgu.
Sve ove gljive prije nego nastanu kava od gljiva, prolaze kroz proces obrade kako bi se dobili ekstrakti. Ti ekstrakti jako liče na zrna kave, a nakon što se osuše, mogu se koristiti za pripremu kava od gljiva.
Iako je kava od gljiva relativno nov pojam u zapadnom svijetu, mnoge kulture diljem Azije prakticiraju konzumaciju gljiva u obliku čajeva i napitaka već tisućama godina. Ove tradicije korištenja gljiva u napitcima imaju svoje korijene u drevnim kineskim i ajurvedskim medicinskim sustavima.
Prednosti kave od gljiva
Kava od gljiva zbog visokog sadržaja antioksidansa i potencijalnim pozitivnim učincima na imunološki sustav i kognitivnu funkciju može postati atraktivna opcija za one koji traže alternativu tradicionalnoj kavi. Kava od gljiva i obična kava imaju neke zajedničke karakteristike kao što su sličan okus i ritual konzumacije, ali također imaju i neke značajne razlike u sastavu i potencijalnim zdravstvenim prednostima.
Evo nekoliko osnovnih prednosti kave od gljiva u usporedbi s običnom kavom:
1. Manje kofeina
Kava od gljiva obično ima manje kofeina od obične kave. To predstavlja jasnu prednost za one koji žele smanjiti unos kofeina, posebice ako su osjetljivi na kofein ili žele izbjeći njegove negativne učinke poput nesanice ili ubrzanog rada srca.
2. Više antioksidansa
Kava od gljiva, posebno ona pripremljena od gljiva reishi i chage, može sadržavati više antioksidansa od obične kave. Prema studijama objavljenim u časopisu Food Chemistry, kava od gljiva sadrži visoku koncentraciju antioksidansa koji mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu i smanjiti oksidativni stres, što je povezano sa smanjenjem rizika od niza kroničnih bolesti.
3. Pomaže radu imuniteta
Neke gljive koje se koriste u pripremi kave od gljiva su posebno poznate po tome što mogu potaknuti rad i ojačati imunološki sustav, pomažući tijelu da se lakše i bolje nosi s infekcijama i bolestima.
4. Pomaže radu mozga
Istraživanja su pokazala da su neke gljive povezane s poboljšanjem moždane funkcije i pamćenja. Istraživanje objavljeno u časopisu Phytotherapy Research sugerira da određeni spojevi u kavi od lion’s mane gljiva mogu poticati rast živčanih stanica u mozgu.
5. Manje kiselosti
Kava od gljiva često se smatra manje kiselom od obične kave te je bolja opcija za osobe koje imaju problema s kiselinom u želucu i popratnim bolestima gastroenterološkog sustava.
Važno je napomenuti da kava od gljiva, zbog toga što je relativno novi proizvod na tržištu, još uvijek zahtijeva daljnja znanstvena istraživanja kako bi se potvrdile sve navedene prednosti. Ako razmišljate o tome da zamijenite kavu s kavom od gljiva, izbor će ipak ovisiti o vašim preferencijama okusa i ciljevima za zdravlje.
Poseban okus kave od gljiva
Pri odabiru kave od gljiva umjesto obične kave najčešće presuđuje okus. Pravi ljubitelji kave teško će se priviknuti na nove okuse koji mogu biti pomalo neobični i karakteristični. Okus kave od gljiva može varirati ovisno o vrsti gljiva koja se koristi i načinu pripreme.
U usporedbi s običnom kavom, okus kave od gljiva se opisuje kao zemljani i gorkasti, sličniji nekim biljnim čajevima nego kavi. Međutim, gorčina i kiselost su malo blaže u usporedbi s tradicionalnom kavom.
Okus kave od gljive lavlja griva se na deklaraciji opisuje kao orašast i zemljan. Kava od cordycepsa se opisuje kao zemljana, gorkasta i istovremeno slatka.
Naravno, doživljaji okusa su potpuno subjektivni i mogu se razlikovati, no manja kiselost i pojačani zemljani okus su ipak najčešći opisi okusa kave od gljiva. Neki ljudi vole okus kave od gljiva i smatraju je ukusnom alternativom običnoj kavi, dok drugima može trebati vremena da se naviknu na novi okus.
Moguće nuspojave kave od gljiva
Unatoč potencijalnim koristima za zdravlje i po pitanju okusa, važno je biti svjestan mogućih nuspojava kave od gljiva. Ako razmišljate o uvođenju kave od gljiva u vašu prehranu, uzmite u obzir da unatoč tomu što se ovaj napitak u kineskoj tradiciji koristi već godinama, tek je stigao na naše područje.
Ovo su poznate nuspojave kave od gljiva:
– interakcija s određenim lijekovima
– mogućnost probavnih problema
– povećan rizik od alergijskih reakcija
– povećanje razine krvnog tlaka
– manjak znanstvenih istraživanja o koristima i nuspojavama
Prije konzumiranja kave od gljiva je stoga jako bitno da proizvodi koji koristite stižu iz provjerenih izvora. Prilikom kupnje obavezno dobro čitajte deklaraciju i provjerite sve sastojke koji vam nisu poznati. Nije loše niti provjeriti proizvođača putem interneta kako biste vidjeli radi li se o legitimnom izvoru.
Ovo se posebno odnosi na osobe koje imaju određene zdravstvene poteškoće, posebice vezane uz srce i krvožilni sustav.
Pokazalo se kako kava od gljiva može imati određenu interakciju s lijekovima. Dokazano je da gljive mogu imati interakcije s lijekovima, posebno onima koji utječu na krvni tlak, razrjeđivanje krvi ili imunosupresivne lijekove. Ako uzimate neke od tih lijekova, obavezno se prije konzumacije kave od gljiva posavjetujte s liječnikom.
Kao i kod bilo kojeg drugog prehrambenog proizvoda, postoji mogućnost alergijskih reakcija na sastojke kave od gljiva. Osobe koje su alergične na gljive ili bilo koji drugi sastojak u napitku trebaju biti posebno oprezne i izbjegavati njegovo konzumiranje. Osim alergija, kava od gljiva može izazvati gastrointestinalne probleme. Neki ljudi mogu osjetiti probavne smetnje poput nadutosti, proljeva ili želučanih tegoba nakon konzumiranja ovog napitka.
Kao i obična kava, i kava od gljiva može utjecati na povećanje razine krvnog tlaka. Neke gljive koje se koriste za tu svrhu, poput cordycepsa, mogu imati potencijalno stimulativno djelovanje na srce i krvne žile, što može rezultirati povećanjem krvnog tlaka kod osjetljivih pojedinaca.
Kava od gljiva može biti inovativna alternativa tradicionalnoj kavi, ali kao i kod bilo kojeg prehrambenog proizvoda, važno je konzumirati je umjereno i svjesno prepoznati potencijalne rizike i nuspojave. Osobe koje imaju postojeće zdravstvene probleme, uzimaju lijekove ili su osjetljive na alergije trebaju se posavjetovati s liječnikom prije uvođenja kave od gljiva u svoju prehranu.
Cijena kave od gljiva i gdje ju kupiti?
Kavu od gljiva u Hrvatskoj možete kupiti putem web trgovine hrvatskog startupa Mushroom cups. Cijena po pakiranju, neovisno o okusu, odnosno gljivama od kojih se radi, je 14,50 eura. U pakiranju se nalazi kava te dva puta po dvostruki ekstrakt različitih gljiva – lion’s mane (lavlja griva) i lisičice.
Na njihovoj stranici možete pronaći i iskustva korisnika. Daria ističe da joj je ovo odlična blaga kava koja ne izaziva nervozu i probleme sa želucem kao obična: “Blagog je okusa, a dobar osjećaj poletnosti prati kroz dan”, piše.
Tatjana Krajačić priznaje da je u početku bila skeptična: “Popijem je prije posla, pošto radim noćne smjene i do jutra sam puna energije”, govori za kavu od gljiva s cordyceps gljivama.
Za kavu s chaga gljivom Neva navodi da ima više energije i da joj lakše pada na želudac, a Ivan Bekavac dodaje da je idealna za jutarnje razbuđivanje s istovremeno blagim učinkom na tijelo. “Moguće ju je piti i natašte, što mi inače smeta s običnom kavom”, ističe.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.