Riba je jedna od namirnica koju bi češće trebalo jesti. Bogata je proteinima i omega-3 masnim kiselinama te ima malo zasićenih masti. Evo što sve trebate znati prilikom kupovine ribe.
Zaleđivanjem ribe sprečava se razvoj bakterija i mikroorganizama te usporava djelovanje enzima koji razgrađuju mišiće. Nježna riblja ulja brzo užegnu, a prirodne bakterije u njima dobro se množe u hladnjaku, piše Ordinacija.hr.
Riba se može bolje zalediti od drugih vrsta mesa jer savitljive mišićne opne nisu tako podložne oštećivanju oštrim kristalima leda.
Brzim zaleđivanjem ribe oštećenja nastala ledom zanemariva su, a tekstura i okus gotovo su istovjetni svježe ulovljenoj ribi.
Međutim, kućni će zamrzivači oštetiti osjetljive bjelančevine. Dakle, uvijek je najbolja svježa riba, u suprotnome kupite brzo zaleđenu.
Brzo zaleđivanje ribe
Industrijski uređaji brzo zaleđuju ribu i ograničuju oblikovanje kristala leda. Zaleđivanje nerijetko započinje na brodu kako bi se zaustavilo kvarenje i riba se ledi na otprilike –30 °C. Na obali uređaji za brzo zaleđivanje pušu zrak rashlađen na –40 °C i brzo zaleđuju ribu.
Zaleđivanje ribe u kući
Kućni zamrzivači male snage sporo lede ribu pa se razvijaju kristali leda. Tekućina u ribi slana je mješavina bjelančevina i minerala. Sol snižava ledište i dodatno usporava hlađenje te povećava oštećivanje mišićnih bjelančevina sporim širenjem kristala leda.
Može li se pripremati zaleđena riba?
Priprema zaleđene ribe traje, ali ima i neke prednosti. Pečenje zaleđene manje ribe savršeno djeluje, međutim, kad je riječ o većim komadima ili cijeloj ribi, postoji mogućnost da se sredina ne ispeče, a vanjski dio zapeče pa je takvu ribu najbolje prethodno odlediti.
Tanki do srednje debeli fileti pečeni zaleđeni mogu okusom i teksturom parirati svježoj ribi, čak je i nadmašiti ako više volite hrskavu kožu. Kristali leda sporo se odleđuju u ribi i produljuju pripremu, no tako možete zapeći kožicu, a da ne prepečete sredinu.
Odlučite li se na odleđivanje ribe, onda to radite u hladnjaku s pliticom za tekućinu ispod ili stavite ribu u vakuumiranu vrećicu i u zdjelu ledene vode. Voda ubrzava odleđivanje, a niska temperatura sprečava razmnožavanje bakterija.
Kako prepoznati svježu ribu?
Svježa riba ne može dugo stajati i zato je korisno znati je prepoznati. Kad riba ugine, probavni enzimi nastavljaju raditi, a bakterija inače prisutna na ribi počne razgrađivati meso. Budući da se ta bakterija u ribi dobro razmnožava na nižim temperaturama, a nezasićene se masti mnogo prije užegnu nego u drugih životinja, ribu bi bilo najbolje pojesti unutar tjedan dana od ulova.
Koža i ljuske
Na svježoj će ribi biti svjetlucave, metalne boje, a ne tamne i ne bi smjelo biti neujednačenih ili slomljenih ljusaka.
Miris
Svjež i pomalo slankast miris idealan je. Izbjegavajte ribu neugodna ili posebice snažna ribljeg mirisa.
Oči
Potražite ribu jarkih, blistavih, svjetlucavih i izbočenih očiju, a ne mliječnih i uvučenih očiju.
Opip
Najsvježija riba čvrsta je i na dodir pomalo elastična, a ne kruta, mekana ili gnjecava.
Škrge
Škrge su na svježoj ribi vlažne, jarkocrvene boje i čista izgleda, a ne mutne ili sluzave.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!