
Iako priprema gulaša ne traži vrhunsku kulinarsku vještinu, razlika između prosječnog i nezaboravno ukusnog tanjura krije se u detaljima.
Oglas
Od pravog odabira mesa do temeljitog pirjanja i začinjavanja – svaki korak ima svoju važnost, piše Pun kufer.
Sve počinje u mesnici
Za dobar gulaš, sve kreće s izborom mesa. Tražite dijelove junetine koji traže dugo i polagano kuhanje – poput koljenice, potkoljenice, vrata ili plećke. Takvi komadi često su i jeftiniji, a rezultat je mekano i sočno meso koje se raspada na vilicu.
Marinada za dodatnu dubinu okusa
Imate li vremena, mariniranje mesa u crnom vinu ili vinskom octu s dodatkom senfa, sojinog umaka i začina poput češnjaka, lovora ili timijana može uvelike obogatiti okus jela. Prije nego meso završi na vatri, dobro ga posušite kako bi se lijepo zapeklo. Meso narežite na kocke podjednake veličine.
Zapečeno prije nego ukuhano
Umjesto da meso odmah završava s lukom u loncu, kuhari preporučuju da ga najprije kratko popržite na tavi. Time se pojačava okus i stvara osnova za gusti umak. Ako pripremate veću količinu, pržite ga u nekoliko navrata kako biste izbjegli da se meso počne kuhati u vlastitom soku.
Strpljenje je ključ
Gulaš ne voli žurbu. Dva sata kuhanja na laganoj vatri tek su početak – prava čarolija događa se ako mu date još više vremena. Visoka temperatura može učiniti meso žilavim, zato je sporije – bolje.
Povrće i začini – temelji okusa
Klasična kombinacija luka, mrkve i celera ne izlazi iz mode s razlogom, ali za dodatnu slojevitost okusa možete dodati i pečeni češnjak ili suhe gljive. Na početku ubacite suhe začine, a pred kraj kuhanja posegnite za svježim biljem poput peršina, kopra ili ružmarina.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Oglas
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas