Tko će ući u predsjedništvo HDZ-a

Vijesti 25. tra 201609:22 > 09:26
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Do petka, 29. travnja, bit će poznati svi kandidati za Predsjedništvo HDZ-a. Tada istječe rok za kandidature za zamjenika predsjednika, potpredsjednike, te članove Predsjedništva, koji će se birati 28. svibnja.

Na Saboru se ukupno bira 17 članova Predsjedništva – zamjenik, šest potpredsjednika, te deset članova, s obzirom na to da je predsjednik HDZ-a izabran, a ostali članovi Predsjedništva poput glavnog, političkog i međunarodnog tajnika su imenovane funkcije. Ovo je prvi put da se kandidature predaju tako rano, dok još nisu poznati ishodi izbora po županijskim organizacijama. Mnogi u HDZ-u smatraju da to nije dobro jer se na taj način otvara prostor pritiscima.

U HDZ-u se već neko vrijeme predviđa da će se za što više svojih članova u Predsjedništvu boriti dvije struje – ona šefa HDZ-a Karamarka te struja glavnog tajnika Milijana Brkića koji će, prema očekivanjima iz HDZ-a, biti kandidat za zamjenika. No, tu je još i skupina oko političkog tajnika Tomislava Čuljka koji drži značajan dio slavonskih organizacija, ali i dio tzv. slobodnjaka koji nisu previše skloni ni Karamarku, ni Brkiću, piše Jutarnji list.

Dio HDZ-ovaca procjenjuje da bi od 17 članova koji se biraju, 10-11 mogao dobiti Brkić, a Karamarku predviđaju prolazak 6-7 članova. Ističu da će Brkić imati taj broj samo ako dobije potporu Čuljka ili ako ga podrži dio slobodnjaka.

Kad je riječ o kandidaturama, prema informacijama iz HDZ-a, za potpredsjednike stranke vjerojatno će se kandidirati Oleg Butković, Tomislav Tolušić, Zlatko Hasanbegović, Josipa Rimac, Tomislav Čuljak, Domagoj Milošević, Ivan Anušić, Dubravka Šuica, Darko Milinović, Branko Bačić, Božidar Kalmeta, Zlatko Ževrnja, Darko Horvat, Damir Jelić

Među kandidatima za članove Predsjedništva mogli bi se naći Anđelko Stričak, Žarko Tušek, Margareta Mađerić, Ivan Kujundžić, Ante Kulušić, Franjo Lucić, Pero Ćosić, Anton Kliman