Brisanje oko 270.000 Hrvata iz evidencije o prebivalištu?

Vijesti 05. pro 201409:54 > 10:04
MUP

Ministarstvo unutarnjh poslova objavilo je na svojim stranicama obavijest da je 29. prosinca 2014. godine rok do kojega svi hrvatski državljani koji na taj dan duže od tri godine privremeno borave u inozemstvu, imaju obvezu prijaviti odlazak iz Hrvatske.

Također, o razlozima privremenog odlaska moraju dostaviti dokumentaciju. Ukoliko to ne učine, po službenoj dužnosti će se pokrenuti postupci odjave prebivališta.

Dojava privremenog boravka u inozemstvu

Hrvatski državljanin koji privremeno boravi u inozemstvu u svrhu rada, školovanja, liječenja ili drugih razloga, dužan je prijaviti privremeni odlazak policijskoj upravi ili policijskoj postaji na čijem području ima prijavljeno prebivalište i osobnim dolaskom dojaviti da privremeno boravi u inozemstvu. S obzirom na odsutnost, obavijest o svom privremenom boravku u inozemstvu osobno može dati u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u zemlji u kojoj boravi.

U Hrvatskoj je ukupno 268.673 građana bez valjane osobne iskaznice. Od svih, ukupno njih 139.093 su na kraju 2012. godine bili stariji od 16 godina, a još uvijek nisu zatažili izdavanje osobne iskaznice

Tom prilikom, osoba mora priložiti odgovarajuću dokumentaciju o razlozima privremenog boravka u inozemstvu, npr. potvrdu o zaposlenju ili školovanju, dozvolu boravka u inozemstvu i dr.

Dojava privremenog boravka u inozemstvu, program obnove ili stambenog zbrinjavanja

Osobe koje su obuhvaćene programom obnove ili stambenog zbrinjavanja, a nekretnina im još nije obnovljena, vraćena ili ni na koji način nisu stambeno zbrinute u Hrvatskoj, zbog čega se nalaze u inozemstvu, dužne su također najkasnije do 29. prosinca 2014. godine, o svom boravku u inozemstvu obavijestiti policijsku upravu ili postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište ili diplomatsko-konzularno predstavništvo Hrvatske u zemlji u kojoj privremeno borave.

Odjava prebivališta i privremeni boravak u inozemstvu

Hrvatski državljani koji se u inozemstvu nalaze privremeno, zbog navedenih razloga, nisu dužni odjaviti prebivalište u Hrvatskoj, jer se nisu niti trajno iselili!

Odjava prebivališta, privremeni boravak u inozemstvu i osobna iskaznica

Državljani koji i dalje imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj, jer u inozemstvu borave samo privremeno, imaju pravo na osobnu iskaznicu. Dakle, čim imate prebivalište u RH, imate i pravo na osobnu iskaznicu jer se radi o javnoj ispravi kojom se, između ostalog, dokazuje i prebivalište osobe.

Odjava prebivališta i trajno iseljenje iz Hrvatske

Oni koji su trajno iselili iz Hrvatske i imaju namjeru živjeti u nekoj drugoj državi, dužni su odjaviti prebivalište u Republici Hrvatskoj neposrednim dolaskom u policijsku upravu ili policijsku postaju gdje imaju prijavljeno prebivalište. S obzirom na odsutnost, to mogu obaviti i putem diplomatsko-konzularnog predstavništva u zemlji u kojoj boravi.

Odjava prebivališta, trajno iseljenje i osobna iskaznica

Hrvatski državljani koji odjavljuju prebivalište zbog trajnog iseljenja iz Hrvatske, dužni su vratiti osobne iskaznice. Osobne iskaznice se u tom slučaju poništavaju, što je moguće obaviti na dva načina. Osobne iskaznice se poništavaju u policijskoj upravi ili policijskoj postaji u kojoj su izdane ili se s obzirom na odsutnost, poništavaju u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u zemlji u kojoj borave.

Osoba u slučaju odjave prebivališta gubi pravo na osobnu iskaznicu, jer je riječ o javnoj ispravi kojom se, između ostalog, dokazuje i prebivalište osobe, ali ne gubi pravo na hrvatsko državljanstvo!

Fiktivna prijava prebivališta

Osobe koje su u Hrvatskoj prijavile prebivalište samo fiktivno, pod čime se podrazumijeva da nikada nisu živjele u mjestu prijavljenog prebivališta, dužne su svoje prebivalište u Hrvatskoj odjaviti.

Nebitno je pritom u kojoj državi u inozemstvu takve osobe žive trenutno, a u kojoj su živjele kada su fiktivno prijavile prebivalište u Hrvatskoj.

Ukoliko takve osobe same ne odjave prebivalište, nadležna policijska uprava ili policijska postaja će postupak odjave njihovog prebivališta pokrenuti po službenoj dužnosti.

U Hrvatskoj je ukupno 268.673 građana bez valjane osobne iskaznice. Od svih, ukupno njih 139.093 su na kraju 2012. godine bili stariji od 16 godina, a još uvijek nisu zatražili izdavanje osobne iskaznice.