"Nitko iz BiH nije tražio da se zaustave radovi na mostu"

Vijesti 30. srp 201810:53 > 11:08
N1

Po treći put kreće gradnja Pelješkog mosta. Prvu grubu konstrukciju trebali bismo moći vidjeti početkom 2020. godine, a gotov bi trebao biti do 2022. godine.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je prilikom uvođenja u posao da se neke stvari još moraju prilagoditi, ali da je to “sastavni dio projekta”. Na pitanje može li tužba Bosne i Hercegovine zaustaviti radove, odgovorio je: “Mi smo ovdje operativci, dio koji se odnosi na tužbu BiH je politika.” 

Ravnatelj središnje agencije za financiranje i ugovoranje EU projekata, Tomislav Petric, izrazio je nadu da će kroz naredne 4 godine sve biti realizirano.  

“Uloga agencije je osigurati tijek novca. Od početka radimo s HC-om na dokumentaciji i mislimo da će kroz naredne četiri godine sve biti realizirano” rekao je. 

Petric je izjavio i da je Agencija HC-u isplatila 312 milijuna kuna kako bi se “osigurao financijski tijek novca”.

Što se tiče vrijednosti projekta, ponovio je kako je ukupna vrijednost projekta 4 milijarde kuna, od čega je EU financirati 2,7 milijardi. 

“Od današnjeg dana imamo 35 mjeseci plus 29 dana za realizaciju msota, a što se tiče pristupnih cesta one će se realizirati ugovorima. Plan je da sve bude gotovo do 2022. godine”, rekao je Petric.

Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu prometa, rekao je kako se intenzivno razmišlja o nastavku autoceste.

“Pitanje nastavka autoceste je nešto o čemu razmišljamo i dogovoramo sa susjednim državama. Potrebno je to uskladiit, sigurno nećemo u kratkom razmaku raditi dvije trase autoceste”, rekao je.

“Ono što je izuzetno važno za Dubrovnik je i izgradnja ceste od Ćilipa do Dubrovnika, trenutno se usklađuju prosotrni planovi”, rekao je naglašavajući da će dubrovačka zračna luka uskoro dosegnuti broj od 3 milijuna putnika i da je rješavane ovog problema jedan od ključnih koraka.

Što se tiče tužbe iz Bosne i Hercegovine, kaže: “Mi s Bosnom imamo intenzivne razgovore, nema nikakvi posebnih tenzija. Jedno je što pišu mediji, drugo je što mi na razgovorima govorimo. Nismo imali nikakvih ozbiljnih problema. Nitko nije tražio da radove zaustavimo, zadnji razgovori su bili prije 10-ak, 15 dana.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.