Koje bi prioritete za predsjedanje RH EU odabrali građani?

Vijesti 30. ruj 201816:20 > 16:45
N1

Predsjedanje Europskom unijom Hrvatska će preuzeti u prvoj polovici 2020. godine, a kako bi se što bolje čuo glas građanki i građana CROSOL i GONG su pokrenuli javno savjetovanje 'Prioriteti predsjedanja Europskom unijom 2019. -2020.' koje će obnašati novi trio država članica - Rumunjska, Finska i Hrvatska.

VEZANE VIJESTI

S obzirom na to da je predsjedanje Europskom unijom svojevrsni maturalni ispit za svaku novu državu članicu, podsjetimo, već smo u hrvatskom Ministarstvu europskih i vanjskih poslova (MVEP), kao središnjem tijelu zaduženom za pripreme i organizaciju događaja u Hrvatskoj za vrijeme predsjedanja Vijećem EU, provjerili kako teku pripreme i kakvi bi mogli biti troškovi.

Također, imajući na umu da je ne samo za uspješno predsjedanje, nego i za pripreme za njega ključno i široko uvezivanje svih raspoloživih ljudi, organizacija i sektora provjerili smo i što o dosadašnjem tijeku priprema misle te što od predsjedanja RH EU-om očekuju različiti akteri.

Robert Anic/PIXSELL

Trio program predsjedanja Vijećem EU, koji se u slučaju Hrvatske donosi za razdoblje od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2020. godine, a koji radimo i usuglašavamo s Rumunjskom i Finskom treba biti usvojen do kraja ove godine. “U tom smo pogledu već započeli kontakte s našim rumunjskim i finskim kolegama, kao i s Glavnim tajništvom Vijeća EU”, potvrđeno je bilo za N1 iz MVEP-a, kao i da će “Vlada prema proceduri hrvatski program predsjedanja Vijećem EU usvojiti u prosincu 2019. godine”.

O prioritetima predsjedanja slijede rasprave, a Vlada je već naznačila smjer u kojem ih želi definirati i koji su u interesu RH te u okviru kojih Hrvatska može pridonijeti daljnjem razvoju europskog projekta, naveli su iz MVEP-a i pojasnili: “Pri tome se misli i na teme i propise na razini EU koji su sada aktualni i o kojima će se nastaviti raspravljati i za vrijeme našeg predsjedanja, a to su primjerice sigurnost, rast, razvoj i zapošljavanje, energetska i prometna povezanost te proširenje EU”.

“Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU 2020. bit će vidljiv pokazatelj našeg doprinosa EU”, istaknuli su iz MVEP-a, a s obzirom na to da će se održavati konferencije na visokoj razini s temama iz područja gospodarstva, turizma, znanosti i ostalo, koje su bitne ne samo za razvoj i budućnost Republike Hrvatske nego i Europske unije “cilj je da se u predsjedanje uključi što veći broj ljudi u Hrvatskoj iz što više različitih područja. 

Ilustracija


Međutim, iz organizacija civilnog društva upozoroli su da mi kao građani i građanke još uvijek ne znamo detalje o temama i procesima pripreme predsjedanja, a na veću uključenost različitih aktera pozvala je i Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Predsjedanje Hrvatske Europskom unijom izvrsna je prilika da Vlada ispere ‘istočni grijeh’ pristupanja RH EU i da prepozna građane kao aktere, a ne voajere hrvatskog predsjedanja EU, upozorila je članica Europskog gospodarsko socijalnog odbora (EGSO) Marina Škrabalo. 

”Hrvatska bi trebala biti glas one druge, manje blještave i manje uspješne Europe, no bez koja cijela ideja Unije u solidarnosti, miru, ravnopravnosti i zajedništvu nema baš nikakvog smisla. Očekujem i da Vlada iskoristi ovu šansu u približavanje Unije građanima i obratno, a time i da ispere ‘istočni grijeh našeg pristupanja EU’ kada je politička elita manevrom ustavnih promjena i ukidanja referendumskog praga sama sebi olakšala posao uvjeravanja građana da je EU dobar izbor za sve nas”, naglasila je Škrabalo.

N1 / Ilustracija

Na tom tragu Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL te GONG pokrenuli su javno savjetovanje „Prioriteti predsjedanja Europskom unijom 2019. -2020.“ koje će obnašati novi trio država članica – Rumunjska, Finska i Hrvatska, a namjera savjetovanja je, naglašavaju, prepoznati teme i probleme od ključnog značaja za demokratski, održivi razvoj EU te zajedničkim snagama pokušati utjecati na pristup predsjedanju i prioritete hrvatske, rumunjske i finske Vlade.

Javno savjetovanje traje do 5. listopada 2018., a otvoreno je hrvatskim građanima, stručnjacima, novinarima i aktivistima organizacija civilnog društva, kao i zainteresiranim organizacijama civilnog društva iz Rumunjske, Finske, susjednim državama zapadnog Balkana (na temu proširenja EU) te europskim mrežama civilnog društva i članovima Europskog gospodarsko socijalnog odbora (EGSO).

Ilustracija

U tu svrhu pripremili su tematske analize za niz vrućih tema EU koje smatraju posebno relevantnima za naredno predsjedanje, a riječ je o finalizaciji Brexita, Višegodišnjem financijskom okviru EU 2021-27, europskim izborima 2019. i njihovim posljedicama, zaštiti europskih vrijednosti, europskom demokratskom upravljanju, jedinstvenom digitalnom tržištu, europskoj energetskoj sigurnosti i održivosti te proširenju EU na Zapadni Balkan, a ističu da je ovo tek početni spektar tema koje će se nadopunjavati temeljem sugestija i doprinosa pristiglih temeljem javnog savjetovanja.

Svaka tematska analiza, dostupna na hrvatskom i na engleskom jeziku, daje kratki pregled teme, ističe aktualne izazove, donosi ocjenu o važnosti teme za predsjedanje EU te na kraju ističe ključne primjedbe, prijedloge i zabrinutosti koji dolaze iz civilnog društva vezano uz tu određenu temu, a rezultati savjetovanja bit će predstavljeni te će se raspravljati o zajedničkim zagovaračkim prioritetima civilnog društva za demokratsku, socijalno pravednu i održivu Europsku uniju čiji će razvoj u naredne dvije godine usmjeravati predsjedavajući trio Rumunjske, Finske i Hrvatske. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.