Zašto se stvara histerija oko 'invazije migranata'?

Vijesti 02. stu 201807:54 > 07:59
Ilustracija

Otkako je prošlog tjedna došlo do migrantskog proboja policijskog kordona u Velikoj Kladuši i pokušaja ulaska na teritorij Republike Hrvatske, na društvenim mrežama i ekstremno desnim portalima objavljen je cijeli niz neutemeljenih tvrdnji o migrantima.

Zašto se u Hrvatskoj stvara histerija oko ‘invazije migranata’?

“Ta priča ima nekoliko dimenzija. Prva se odnosi na činjenicu da i Živi zid i ove razne desne skupine imaju prilično kontakata s mađarskim premijerom Orbanom, sa Steveom Bannonom (bivši strateg Donalda Trumpa, op.a.), ali i s Rusima koji, svatko iz svojih razloga, potenciraju tu priču. Druga dimenzija je to što sada opet imamo problem na granici s BiH koji je dodatno stavio u prvi plan očajne odnose Zagreba i Sarajeva. Opet se pokazuje i vrlo slaba suradnja kantonalnih policija i policije na saveznoj razini. Bitan faktor je i to što Hrvatska pokušava ući u Schengen pa mora saveznicima pokazati da kontrolira vlastitu granicu”, rekao je Indexu politički analitičar Višeslav Raos.

Politički analitičar Žarko Puhovski nije iznenađen histerijom koja se u Hrvatskoj stvara oko prolaska migranata.

“Takvo što postoji u cijeloj Europi, pa i Americi, i zato mislim da se to moralo očekivati svaki čas. Bilo bi nepristojno očekivati da će Hrvatska u tome biti bolja od ostalih europskih zemalja. Treba istaknuti činjenicu da Hrvatska ljeti živi s oko milijun turista, a ovdje se radi o 100 ili 1000 puta manje ljudi od toga. To znači da se ne radi o problemu kapaciteta, društvenog ili geografskog”, rekao je Puhovski.

“Radi se o ključnom pitanju za Europsku uniju jer migranti nisu došli iz BiH, nego iz Grčke i Turske. Oni su, dakle, već bili na području Europske unije i potpuno je nejasno što se događa s njihovom registracijom u Grčkoj. Po onom starom sporazumu, oni su trebali biti registrirani čim su ušli u neku zemlju Europske unije. Ne treba zaboraviti ni da Grčka u Europskoj uniji ima bolji status od Hrvatske”, smatra Puhovski.

“Europa ne zna što činiti po tom pitanju kao cjelina jer više ni ne postoji kao cjelina. Sad se svi boje desnog populizma tako da se nešto takvo moralo dogoditi i u Hrvatskoj. To nije opravdanje za to što se događa, jednostavno se radi o jednoj vrsti psihološke presije. Ima tu i jedan bitan dodatak: hrvatski nacionalizam ima jednu pozitivnu osobinu – jedini u Europi nije protumuslimanski. On je, naime, muslimane svojevremeno zvao “cvijećem hrvatskog naroda”. Za razliku od Mađarske, u Hrvatskoj nije lako predstaviti muslimanke i muslimane kao neko strano, neprijateljsko tijelo. Zato taj sentiment u Hrvatskoj ne cvjeta kao u nekim drugim sredinama, ali bojim se da će neka vrsta svjetske političke mode, ali i europske, nadjačati tu pozitivnu hrvatsku tradiciju”, rekao nam je Puhovski.

“Naime, desnica u Hrvatskoj, a posebno ova koja je protiv HDZ-a, jako je oduševljena Orbanom i njemačkim AfD (protuimigrantska populistička stranka kojoj silovito raste popularnost, op. a.) i tu bi se neke stvari mogle početi širiti. No mislim da u dogledno vrijeme nema opasnosti da to postane neki masovni pokret jer je HDZ u ovom slučaju prisiljen ponašati se ‘liberalno’, pri čemu prvenstveno mislim na spašavanje Plenkovićeve političke karijere”, zaključuje Puhovski u razgovoru za Index.