Bivši šef diplomacije: “Vučiću odgovara loš odnos s Hrvatskom. Ta mu igra donosi profit”

predsjednik Srbije Aleksandar Vučić
Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Nedavni masovni prosvjedi u Beogradu protiv eksploatacije litija u dolini rijeke Jadar, projekta britansko-australske kompanije Rio Tinto, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i ekipa oko njega iskoristili su da osim domaće oporbe prozovu i "vanjske" aktere poput Kosova i Hrvatske da podrškom prosvjednicima nastoje destablizirati Srbiju.

Vučić se posebno obrušio na hrvatske medije zbog publiciteta koji su davali prosvjedima. A događaji koji su uslijedili ponovno su odnose Srbije i Hrvatske doveli do najniže točke.

Tako se Vučić nedavno fotografirao s odvjetnikom Nemanjom Berićem koji je ranije ljetos uhićen i pritvoren u Šibeniku na 15 dana jer je objavama na društvenim mrežama u kojima je veličao četništvo i ratne zločine počinio prekršaj protiv javnog reda i mira, odnosno širio mržnju i nacionalnu nesnošljivost.

Uhićenje “špijuna”, maltretiranje Severine

Potom se dogodilo višesatno maltretiranje pjevačice Severine Vučković na srbijanskoj strani granice gdje su je policajci ispitivali zbog njene podrške prosvjedu protiv iskapanja litija, ali i o njenim stavovima o “Oluji”, genocidu u Srebrenici i drugim “neestradnim” temama. Srbijanske vlasti objavile su u ponedjeljak da je tamošnja obavještajna agencija BIA uhitila jednog hrvatskog špijuna u sklopu “nastavka suzbijanja špijunskog i destruktivno-subverzivnog djelovanja hrvatske obavještajno-sigurnosne službe SOA-e”. Hrvatske vlasti tvrde da o tom uhićenju i uhićenome zasad nemaju ikakvih saznanja.

Lani u studenome iz istog razloga Srbija je protjerala prvog tajnika veleposlanstva RH u Beogradu Hrvoja Šnajdera.

“Vučiću odgovara igrati toplo-hladno”

Nekadašnji ministar vanjskih poslova i dplomat Miro Kovač tvrdi da su sve te “afere” izvedene u aranžmanu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

“On je redatelj i scenarist u jednoj osobi. Ponekad želi skrenuti pozornost s nezgodne teme u javnosti Srbije, ponekad se ‘osvećuje’, ponekad želi demonstrirati moć. Jako mu dobro za to dođu Hrvati, pa i Kosovari, ostale susjede uglavnom štedi. Osjeća se trenutno moćnim, bio je nedavno u posjetu Srbiji kineski predsjednik, prije mjesec dana njemački kancelar, sada stiže francuski predsjednik. S Amerikancima također igra, pomaže oružjem Ukrajini, s Rusijom svakako surađuje. Prolazi mu to da sjedi na više stolaca. Tolerira se”, kazao nam je Kovač.

Na pitanje zašto su odnosi Srbije i Hrvatske i dan-danas loši, kome to odgovara i je li problem popraviti ih, Kovač opet ističe predsjednika Srbije.

“Zato što Vučiću odgovara igrati toplo-hladno. Nema sankcija, baš ga briga. Ta mu igra donosi profit. A za tango je potrebno dvoje”, kaže.

“Bezobrazluk ne može proći tek tako”

No, za stabilnost ovog područja odnosi Hrvatske i Srbije su neupitno važni.

“Važnost odnosa između Hrvatske i Srbije usporediva je s važnošću između Francuske i Njemačke. Dakako, na znatno manjem prostoru, u sjecištu srednje i jugoistočne Europe”, smatra Kovač.

Na koncu, Kovača smo upitali smatra li da službeni Zagreb treba odlučnije reagirati na poteze Srbije ili je suzdržanost dovoljna.

“Treba ostati hladne glave, ne tjerati vodu na Vučićev mlin, ali poslati jasnu poruku da Hrvatska nije ničija vreća za udaranje, najmanje Aleksandra Vučića. Hrvatska ima svoj ponos kao nacija i država. Bezobrazluk ne može proći tek tako”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.