Dabro se susreo s predstavnicima mljekara: “Ministarstvo ne može utjecati na cijenu mlijeka”

Vijesti 11. ruj 202417:34 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro održao je u srijedu sastanak s predstavnicima Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) vezano uz trenutno stanje u govedarskom sektoru i mogućnostima financijske pomoći kako bi se sektor stabilizirao, objavilo je Ministarstvo na svojim internetskim stranicama.

Napominju kako su govedarski sektor zadnjih godina pogodile različite krize – od covid krize do eskalacije rata u Ukrajini, što je utjecalo na rast cijena energenata, zatim tržišni poremećaji u cijenama pšenice i kukuruza, a posebno je bio izražen i porast cijena gnojiva na europskom i svjetskom tržištu.

Dabro je tom prilikom naglasio kako proizvođače najviše muči cijena mlijeka, no to je pitanje tržišta i Ministarstvo ne može utjecati na cijenu. Jedan od  najvećih problema u sektoru je poljoprivredno zemljište te je Ministarstvo, kako je rečeno, već u procesu izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

“Uslijed brojnih poremećaja na tržištu posljednjih godina, moramo postati svjesniji i prepoznati važnost lokalno proizvedene hrane”, istaknuo je Dabro, napominjući da nažalost veći dio potrošača odluku o kupnji donosi na temelju cijene, iako se trendovi zadnjih godina mijenjaju te lokalni proizvodi sve više dobivaju na važnosti.

“Naša prilika je upravo u tome da potrošaču pružimo jamstvo u pogledu kvalitete i autentičnosti, ja u tome vidim priliku za napredak. Proizvodnja mlijeka zahtijeva velika ulaganja, a upravo proizvođači osiguravaju zapošljavanje i opstanak ruralnih prostora te su nam od velike važnosti“, istaknuo je ministar.

Iz Ministarstva u priopćenju podsjećaju kako su ove godine predstavili Program razvoja sektora mljekarstva do 2030. vrijedan više od 592 milijuna eura, dok je za obnovu narušenog proizvodnog potencijala u sektoru mliječnog govedarstva, ovčarstva i kozarstva osiguran iznos od 10 milijuna eura te se proizvođačima sufinancira kupovina rasplodnih grla u sektoru proizvodnje mlijeka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!