Porasle cijene školskog pribora: Koliko novca treba za opremanje jednog učenika?

Vijesti 01. ruj 202321:05 1 komentar

Za gotovo 446 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola u ponedjeljak počinje nastava. Od toga je 35 tisuća prvašića. U školama se pripremaju udžbenici, u nekima otklanjaju posljedice nevremena, no užurbano se traži i školski pribor koji nikada nije bio skuplji. Zato ova školska godina za brojne roditelje počinje uz nove financijske izazove.

Ellina 11-godišnja kći i osmogodišnji sin od ponedjeljka se vraćaju u školske klupe. Za izazove koje im donosi 3. i 5. razred osnovne škole gotovo sve je spremno – od opreme do modnih kombinacija.

”Sve je spremno, pernica, bojice, olovke, još mi jedino fale tempere, ali to ćemo kupiti u nedjelju, prije škole. U ponedjeljak samo dolazimo po knjige”, govori Ellin osmogodišnji sin.

”Još trebam nabaviti bojice, makar ih imam doma tonu, samo ih treba naći. Torba je spremna, još samo knjige da dobijem”, dodaje 11-godišnjakinja.

Porasle cijene školskog pribora

No, za razliku od djece, roditelji se hvataju za glavu jer su, uz ostale troškove, porasle cijene školskog pribora.

Iako cijene variraju – ovisno o brendu, vrsti i knjižari – školarac treba bilježnice, radne udžbenike, omotnice, pernicu, olovke, pribor za pisanje i bojanje, likovnu mapu i školsku torbu. Cijene idu od 50 eura do 320 eura.

Ella Breski, majka troje djece, morat će duboko posegnuti u džep prije početka nastavne godine. “Realno, sve su cijene povisili. Ako računamo bez torbe, u pravilu onaj strandardni pribor je 100 eura po djetetu otprilike”, govori za N1.

Besplatni udžbenici i obroci, ali..

Ove godine udžbenici su besplatni za 300 tisuća osnovnoškolaca. Dočekat će ih prvog dana nastave na klupama. Da bi se to i ostvarilo, u osnovnoj školi Rapska u tijeku su posljednje pripreme.

Također, ondje će osnovnoškolci, kao i drugdje diljem Hrvatske, dobiti besplatne obroke. Ipak, problem je, ističu u Sindikatu Preporod, što nemaju sve škole iste uvjete za pripremu hrane.

“Znamo da nije dobro. Znamo da se to jedino moglo realizirati na način da u svemu profitiraju pekare. Dakle, ono zadnje što bi smjelo ući u škole, to je sada ušlo na velika vrata jer drugačije nije ni moglo. Čak se ni prijevoz te hrane nije mogao riješiti na kvalitetan način, što je problem, osobito kad su velike vrućine”, zabrinut je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Nema tko pripremati obroke

Takva je situacija upravo i u Osnovnoj školi Raska, gdje se ručak dovozi nakon što se pripremi u drugoj školi, a sve zato što nedostaje kadra.

“To je u biti najveći problem, kadar. Svi materijali, sve što smo dobili ili kupili, nabavili, ne možemo ih upotrijebiti i pravilno koristiti ako nemamo ljude koji će to raspoređivati”, kazuje ravnateljica OŠ Rapska Diana Dujmović.

Međutim, iz zagrebačke gradske vlasti napominju da su ove godine obuhvatili 15 tisuća djece koja prije nisu imala obrok, a devet milijuna eura dali su za udžbenike. No, kažu, svjesni su da su pred njima i sustavom obrazovanja pune ruke posla.

“Stvarni sustavni iskoraci mogu se napraviti tek izgradnjom i nadogradnjom škola, s obzirom na broj škola koje u gradu Zagrebu i dalje operiraju u dvije smjene. Za to sada pripremamo niz projekata na MPO poziv jednosmjenske nastave”, kazala je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Daniela Dolenec.

A do tada je pred roditeljima, učenicima, ali i nastavnicima izazova i više nego dovoljno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare