Zašto je osuđen bliski Bandićev suradnik: “U Zagrebu su čistili proračun, a ne klimatizaciju”

Sanjin Strukic/Pixsell

Županijski sud u Zagrebu objavio je danas nepravomoćnu presudu kojom je Zvonimira Šostara nekadašnjeg pročelnika za zdravstvo u Gradu Zagrebu osudio na četiri godine zbog afere "suhi led". Riječ je o sumnjivom slučaju klimatizacija u sportskim dvoranama u Zagrebu.

“Trebalo se čistiti klime, a uglavnom je očišćen proračun Grada Zagreba. Nitko u Gradu Zagrebu nije pitao je li čišćenje klima bilo učinkovito, ni je li uopće provedeno, no to je na kraju pitao USKOK i sada dokazao svoje tvrdnje iz optužnice”, kazala je sutkinja Rahela Valentić na početku obrazloženja presude.

Ranije smo javili da je u toj aferi Zvonimir Šostar proglašen krivim za zlouporabu svog položaja te primanje mita. Mirta Lončar, njegova suradnica u gradskom uredu za zdravstvo i socijalnu skrb, kažnjena je jer je zlorabila svoju poziciju u gradskoj upravi. Ona mito nije uzimala.

Poduzetnik Davor Ljubić kojem je plaćeno 52 milijuna kuna za poslove čišćenja klimatizacijskih sustava u sportskim dvoranama u Zagrebu osim za davanje mita Šostaru nepravomoćno je osuđen i za poticanje na zlouporabu položaja te pranje novca i utaju poreza. Kažnjen je i za neuredno vođenje poslovnih knjiga.

Kolike su im kazne izrečene?

Šostar je dobio ukupno četiri godine zatvora. Mirta Lončar osuđena je uvjetno. Neće u zatvor na godinu dana ako u idućih pet godina na ponovi kazneno djelo. Ljubić je osuđen na ukupno šest i pol godina, te mu je odmah određen istražni zatvor.

Sve je počelo 2006. kada je ondašnji pročelnik Šostar, jedan od najbližih suradnika Milana Bandića, odlučio da se klimatizacija čisti ‘suhim ledom’. Navodno je za to dobio preporuku ali tijekom suđenja nije rekao od koga.

Odlučio se na čišćenje klima nakon što su se djeca u dvorani u Istri razboljela. No, svjedoci su rekli da metoda ‘suhog leda’ nije učinkovita za dvorane, niti su vještaci bili upoznati s detaljima te metode.

Što je metoda ‘suhog leda’?

Ipak, Šostar, stoji u nepravomoćnoj presudi, odlučuje raspisati natječaj za nabavu te usluge. Smatrao je da upravo ‘suhi led’ kao metoda ima određene prednosti. Sud je nakon provedenih svih dokaza utvrdio da uopće nije provjerio je li metoda doista bila učinkovita.

“Imao je za to preko pet milijuna eura razloga”, primijetila je sutkinja Rahela Valentić u obrazloženju presude, aludirajući na gotovo 39 milijuna kuna, odnosno 5,2 milijuna eura koliko je izvučeno iz gradskog proračuna za fantomska čišćenja klimatizacije.

Natječaj je, navedeno je u presudi, pripremljen tako da posao dobije tvrtke Ekotours Davora Ljubića, koji je sam i napisao uvjete natječaja. Kad je Šostar shvatio da se iz proračuna Grada Zagreba može izvući puno više novca nego je imao u svom uredu, tražio je preraspodjelu sredstava iz gradskog budžeta upravo za čišćenje klima. Tvrdio je da mu je to preporučio zavod za javno zdravstvo, navela je sutkinja. Međutim, ta preporuka je bila lažna, što je svjedok iz zavoda i potvrdio tijekom procesa.

‘Šostarovi imovinski interesi’

Ipak javna nabava je provedena, a Šostar i njegovi ljudi objašnjavali su da je situacija opasna za korisnike dvorana i da se klimatizacija mora čistiti baš ‘suhim ledom’.

“Šostar se vodio samo svojim imovinskim interesima, kako kod odabira firme Davora Ljubića s kojim je već dogovorio da će podijeliti novac nakon što ga izvuku iz proračuna, kao i idućih osam godina kada je to nastavljeno bez ikakve kontrole”, kazala je sutkinja.

Sud je utvrdio da su neke dvorane čišćene, a neke nisu, kao i da je Ljubić ispostavljao račune za čišćenje dvorana koje uopće nisu imale klimatizacijski sustav. Šostar je za svoju ulogu dobivao mito od Ljubića.

Putovanja, ribolov, zrakoplovne karte

Bivši pročelnik tijekom suđenja priznao je da je s Ljubićem išao samo u ribolov. Za ostalo mito – putovanja u razne druge zemlje, te kupovinu avio-karata ponudio je obrazloženje što ga sud nije prihvatio. Pokušao je objasniti da je on Ljubiću davao novac za svoje troškove, no sud je utvrdio da je sve išlo na račun Ekotoursa ili Ljubića osobno.

“Plaćene su im avio-karte za Španjolsku i Egipat, Belgiju, SAD, Argentinu, te ribolov u Norveškoj”, navedeno je u presudi. U famozni ribolov išao je i Ljubić, a pridružio im se i Miro Laco, još jedan poznati gradski čelnik.

Šostar i Ljubić su, utvrdio je sud iz podataka s granice, još u više navrata zajedno putovali van Hrvatske. “Sve su to, smatramo, bile nagrade za Šostara. To su potvrdili i svjedoci, a i Ljubić je izjavio da gotovo pola iznosa što ga je dobio od Grada Zagreba morao vratiti Šostaru”, navedeno je u presudi. Tako je Šostar i golemi nesrazmjer u imovini, od preko milijun eura. Oduzeto mu je, objasnila je sutkinja, sve za što nije mogao dokazati porijeklo. U pitanju su brojne nekretnine i vozilo.

“Pravdao se da je prodavao umjetničke slike koje je posjedovao. Nije, međutim, dokazao kako je do tih slika došao, odnosno jesu li nabavljene legalnim prihodom ili darom”, naglasila je sutkinja. O tome su svjedočili njegovi rođaci, no detalje o umjetničkim slikama nisu znali iako su tvrdili da je slike naslijedio od oca.

“Nikakve podatke o slikama nismo dobili”, istaknula je sutkinja.

Tko je pisao sporne natječaje?

Sudskoi vijeće nije povjerovalo Šostaru ni kada je tvrdio da su cijeli natječaj pripremale nadležne službe.

“Mi smo utvrdili da je to bila Mirta Lončar iako ona minorizora svoju ulogu naglašavajući ulogu svojih nadređenih. Njezini propusti nisu bili slučajni već namjerni kako bi Ekotours zaradio, a ona je imala mir od svojih nadređenih Šostara i gradonačelnika Bandića”, navela je sutkinja.

Mirta Lončar uvjeravala je pak da se vjerovalo fakturama koje je ispostavljao Ekotours bez obzira jesu li radovi obavljeni ili ne. Sudsko vijeće nije prihvatilo to obrazloženje, već je istaknulo da je morala nadzirati provedbu ugovora o čišćenju klima. Izgubila je, kaže sud, iz vida da je i ona u okviru svojih ovlasti bila odgovorna, te je stoga i kažnjena za zlouporabu svoje službe u korist Ekotoursa.

Kako će Zagreb vratiti milijune?

Imovinsko pravni zahtjev od gotovo 39 milijuna kuna Grad Zagreb je u ovom slučaju podnio tek nakon Bandićeve smrti. No povrat novca zatražen je od okrivljenika, iako je zapravo novac završio u Ekotoursu. Zato je sud uputio predstavnike grada u posebni postupak u kojem će morati tražiti povrat svojih milijuna.

Obrazlažući visinu zatvorskih kazni sutkinja je kazala kako je Šostaru otegotna okolnost bilo to što je uzimao novac iz budžeta ureda u kojem je osim zdravstva bila i socijala, dakle sektori kojima je doista novac potreban. I to što je išao na putovanja s tvrtkom koja je radila za Zagreb također mu je bilo otegotno

Inače, ukupni troškovi ovog suđenja iznose oko 130 tisuća eura, a to bi trebali podmiriti Šostar, Mirta Lončar i Davor Ljubić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.