Ministar Šušnjar savjetuje da pravite svoj kruh ako vam je skup onaj u dućanima. ChatGPT ima recept

author
N1 Info
10. pro. 2024. 12:19
domaći kruh
ChatGPT | ChatGPT

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar izazvao je pravu buru jučerašnjom izjavom da bi građani trebali prestati prigovarati zbog visokih cijena i početi sami praviti kruh. Ministar kaže kako i sam eksperimentira s pravljanjem pekarskih proizvoda, a građanima je poručio i da recept za kruh mogu pronaći na internetu.

Odlučili smo poslušati ministrov savjet. Evo jednostavnog recepta za domaći kruh koji možete napraviti kod kuće, koji smo dobili od ChatGPT-a.

Sastojci



  • 500 g glatkog brašna

  • 1 vrećica suhog kvasca (ili 25 g svježeg kvasca)

  • 1 žličica šećera

  • 1 žličica soli

  • 300 ml tople vode

  • 2 žlice maslinovog ulja (po želji)


Priprema


Aktiviranje kvasca


Ako koristite svježi kvasac, u zdjeli pomiješajte kvasac, šećer i malo tople vode (oko 50 ml).

Ostavite da se kvasac zapjeni (5-10 minuta).

Ako koristite suhi kvasac, ovaj korak možete preskočiti.

Miješanje tijesta


U veliku zdjelu stavite brašno i sol.

Dodajte pripremljeni kvasac (ili suhi kvasac direktno), ostatak tople vode i maslinovo ulje (ako ga koristite).

Sve sastojke dobro izmiješajte dok ne dobijete glatko tijesto.

Miješenje tijesta


Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite ga 8 - 10 minuta dok ne postane elastično i glatko.

Dizanje tijesta


Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u zdjelu premazanu uljem. Pokrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se udvostruči (oko 1 sat).

Oblikovanje i drugo dizanje


Nakon što je tijesto naraslo, prebacite ga na radnu površinu, lagano promijesite i oblikujte u željeni oblik (okrugli, duguljasti, itd.).

Stavite tijesto na pleh obložen papirom za pečenje i pokrijte ga. Ostavite da se diže još 20-30 minuta.

Pečenje


Zagrijte pećnicu na 220°C.

Prije pečenja, kruh možete zarezati nožem na vrhu i, ako želite, posuti ga brašnom.

Pecite kruh 25-30 minuta ili dok ne poprimi zlatno-smeđu boju i zvuči šuplje kada ga kucnete po dnu.

Hlađenje


Izvadite kruh iz pećnice i stavite ga na rešetku da se ohladi prije rezanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama