Ručak je jednako važan kao i bilo koji drugi obrok. Pravilno opskrbljivanje našeg tijela hranjivim tvarima tijekom ručka pomaže u održavanju energije tijekom dana i sprječava prejedanje i nezdravu želju za grickalicama kasnije.
Što se tiče vremena za ručak, najvažniji faktor je osobni raspored i rutina.
“Idealno vrijeme ovisi o potrebama pojedinca i njihovom ciklusu spavanja i budnosti”, kaže stručnjakinja Lena Bakovic za Real Simple.
“Ako se netko budi u 7 sati i jede hranjiv doručak u 8 sati, vjerojatno će osjetiti glad otprilike četiri do pet sati kasnije, između 12 i 13 sati.”
Idealno bi bilo da taj ručak uključuje raznolike skupine namirnica kako bi se postigla ravnoteža makro i mikronutrijenata.
“Ako zamislimo tanjur (veličine 20 do 25 centimetara), uvijek volim polovicu tanjura napuniti povrćem, jednu četvrtinu tanjura nemasnim proteinima, poput ribe, peradi ili mahunarki, a preostalu četvrtinu složenim ugljikohidratima, poput kvinoje, smeđe ili divlje riže ili batata”, kazala je.
Ovi omjeri zdravih namirnica ne samo da osiguravaju potrebne hranjive tvari, već također promiču stabilnu i stalnu razinu energije te mentalnu jasnoću potrebnu za uspješno suočavanje s ostatkom dana.
Međutim, ako ručamo prerano ili prekasno, možda nećemo iskoristiti sve potencijalne zdravstvene prednosti povezanih s ovim obrokom, posebno u vezi s razinom energije i mentalnim fokusom.
“Rano jedenje ručka (ubrzo nakon doručka) moglo bi dovesti do povećane gladi kasnije tijekom dana, prije večere. To može rezultirati konzumacijom manje zdravih međuobroka.”
S druge strane, kasno jedenje ručka bliže večeri može kod nekih ljudi dovesti do preskakanja večere, nakon čega se javlja glad pred spavanje, što može potaknuti grickanje slanih i/ili slatkih namirnica s niskom hranjivom vrijednošću.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!