SDP ima plan kako Most izručiti javnosti 'na pladnju'

Vijesti 18. velj 201609:06 > 09:11
Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnici kluba zastupnika SDP-a u Saboru dogovorili su novu taktiku za djelovanje u narednom razdoblju u parlamentu: zatrpavat će HDZ-ovu i Mostovu vladajuću koaliciju zakonskim prijedlozima i amandmanima, a pogotovo s onim temama i reformama koje su tijekom postizbornih tripartitinih pregovora bili općeprihvaćeni, piše Novi list.

Praktički, stavit će ne samo Most nego i HDZ u situaciju da odbijaju SDP-ove prijedloge mada su se upravo za takva rješenja ranije bili zalagali, čime vrh SDP-a planira izručiti naročito Most na pladanj javnosti s krajnjim ciljem da se dokaže da su i Mostove, a pogotovo HDZ-ove deklaracije o reformama bile lažne.

Pravo naknade od 8.000 kuna

Prvi takav zakonski prijedlog s kojim će SDP ići jest prijedlog zakona o naknadi za novorođenu djecu, s pravom naknade od 8.000 kuna. To je i sam šef SDP-a Zoran Milanović najavio u jednoj od izjava zadnjih dana, a jasno je da time SDP-ovi zastupnici žele dokazati da su HDZ-ove najave o financiranju svakog novorođenog djeteta u Hrvatskoj bile – lažne.

Jučer je na klubu zastupnika dogovoreno da se u proceduru krene ne samo s tim zakonom već i s nizom drugih: primjerice, zakonski prijedlozi iz resora pravosuđa ili zdravstva, koje su bili vodili Orsat Miljenić i Siniša Varga, koji su i ranije bili napisani, a nisu stigli biti odrađeni do prošle jeseni za mandata SDP-ove vlade, sad će se naći u proceduri na prijedlog SDP-a.

Novi niz prijedloga zakona

A s njima i niz novih zakonskih prijedloga koji se pišu sukladno onome što je u pregovorima triju strana nakon parlamentarnih izbora bilo dogovoreno.

– Imamo napisanih zakona koji se nisu stigli obraditi, a imamo i gotovih reformskih tekstova koje treba samo uobličiti u zakonske prijedloge, i narednih dana ćemo to i učiniti i pokretati nove zakonske inicijative, rekao nam je nakon sjednice kluba jedan od zastupnika SDP-a, piše Novi list.