Hrvatski heroj kojemu se u UN-u klanjaju, a ovdje ga ne žele

Vijesti 21. svi 201716:41 > 16:45
Wikipedia

Tek se stariji Neretvani sjećaju narodnog heroja Stjepana Filipovića, Opuzenca kojega su Nijemci objesili u Valjevu 22. svibnja 1942. godine. Zbog herojskog držanja pred nacistima Filipovićeva se fotografija s visoko podignutim rukama ispod vješala, danas nalazi na ulazu u zgradu Ujedinjenih naroda na East Riveru, kao simbol antifašističke borbe.

I dok je Filipović na East Riveru, u njegovu rodnom Opuzenu nema nikakva znaka da je iz toga grada potekao narodni heroj, koji je postao simbol otpora fašizmu. Spomen-park i njegov spomenik minirani su početkom devedesetih godina i danas se na njihovu mjestu nalazi gospodarska zona, piše Slobodna Dalmacija.

Po čemu je Stjepan Filipović svjetski poznat i što ga je svrstalo među velikane kojima se spomen čuva u Ujedinjenim narodima? On je prije vješanja prkosio fašistima i s omčom oko vrata visoko uzdignuo ruke stisnutih šaka. Nije dopustio da mu Nijemci izmaknu stolac ispod nogu već je to učinio sam.

O svemu svjedoči i autentična fotografija: mladić od dvadeset i šest godina s partizanskom kapom širi ruke prema nebu i dovikuje fašistima koji su ga doveli na vješanje. Prema zapisima i svjedocima, on je klicao partizanskoj borbi, Komunističkoj partiji, pozivajući narod na nastavak borbe protiv fašizma. Njegov herojski čin tada je motivirao mnoge u Valjevu i okolici da se priključe partizanskom pokretu, a i sami Nijemci su shvatili da takve javne egzekucije motiviraju ljude na ustanak, pa su s njima ubrzo prestali.

Uništeni spomenik

Stjepanov rođak Marinko Filipović skupa s antifašističkim udrugama pokušavao je pokrenuti ideju da se obnovi spomenik heroju, no bezuspješno. Lokalna vlast u Opuzenu nije imala sluha za ovakve inicijative, a ono što ljuti Marinka Filipovića jest i činjenica da je poznat počinitelj miniranja spomenika, ali da nikada za to nije odgovarao.

“Možete misliti, ja sam saslušavan u policiji jer sam ostatke spomenika transportirao u Zagreb na restauraciju. Optužili su me za krađu brončanih ostataka, a oni koji su postavili eksploziv, nisu kažnjeni”,  rekao je Marinko Filipović, koji podsjeća da je njegov stric Stjepan proglašen narodnim herojem Jugoslavije 1949. godine, a spomenici su mu podignuti u Valjevu na mjestu pogibije te u rodnom Opuzenu. Spomenik u Valjevu, čiji je autor Vojin Bakić, sačuvan je, dok je onaj u Opuzenu, rad akademskog kipara Mire Vuce, potpuno uništen.

“Jedva sam uspio sačuvati ostatke spomenika da ih ne ukradu trgovci željezom jer je bronca na cijeni. Ali, eto, uspio sam ih otpremiti u Zagreb u ljevaonicu umjetnina Ujević gdje bi se trebali restaurirati. Razgovarao sam i s autorom Mirom Vucom, koji mi je kazao da bi se dijelovi spomenika mogli spojiti u jednu cjelinu, ali eto još čekamo da Ministarstvo kulture osigura novac”.

Iako je obnova spomenika Stjepanu Filipoviću uvrštena u prioritete Ministarstva kulture, još se ništa po tom pitanju nije dogodilo. Sve osporava lokalna uprava Opuzena, koja tvrdi da nema odgovarajuće mjesto za postavljanje spomenika.
Uzaludni su bili apeli nekolicine Opuzenaca predvođenih Marinkom Filipovićem, koji su od nadležnih institucija tražili da se spomenik narodnom heroju Stjepanu Filipoviću vrati na njegovo mjesto. Tu je podignuta poslovna zona. Ali…

“Poduzetnička zona otišla je u stečaj, pa sada na tome mjestu nema ni poduzetničke zone ni spomenika Stjepanu Filipoviću”, rekao je Marinko Filipović, koji naglašava da grad Opuzen ima dva narodna heroja, Stjepana Filipovića i Stanka Parmaća, koji nemaju nikakvih obilježja.

“Parmać je zadužio Opuzen i Neretvu jer je omogućio melioraciju i uveo uzgajanje mandarina, od čega danas velika većina živi”, tvrdi Filipović.

“Nedopustivo da jedan mali gradić nema spomenika dvojici narodnih heroja koji su rođeni i odrasli u Opuzenu, jer bi neka druga sredina bila ponosna na svoje junake. Eto, fotografija moga strica Stjepana Filipovića pod vješalima nalazi se na istaknutome mjestu u Ujedinjenim narodima, gdje mu se klanjaju svjetski državnici”, zaključio je Filipović, piše Slobodna Dalmacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.