Nije bilo rano za ćirilicu 2009. kad je HDZ vladao Vukovarom

Vijesti 06. sij 201617:10 > 18:04
N1

Gost Dnevnika bio je profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović. Komentirao izjavu mandatara Tihomira Oreškovića da još nije došlo vrijeme za postavljanje ćiriličnih natpisa u Vukovaru, jer su rane još uvijek svježe.

Je li bilo prerano za to i 2009. godine kada su dvopismeni natpisi propisani Statutom Grada Vukovara, zahvaljujući glasovima HDZ-ovih vijećnika?

Tako je. To je iznenađujuća izjava koja se već nekoliko puta ponovila. Štoviše, čini mi se da je temeljena na vrlo slabom, tzv. argumentu. Jer ako je vrijeme za dvopismenost u BiH ili dvojezičnost na Kosovu, postavlja se pitanje zašto nije vrijeme za to isto u Vukovaru? Jesu li možda te rane, o kojima mandatar Orešković govori da su još uvijek dosta svježe, nešto manje svježe ili nešto malo manje bolne u Bosni i Hercegovini ili na Kosovu? Radi se slaboj formulaciji, odnosno argumentu koji nije dovoljno uvjerljiv.

U kojem će smjeru ići položaj manjina u Hrvatskoj s novom Vladom? Tomislav Karamarko je nedavno izjavio kako bi uvođenje ćirilice bilo kršenje ustavnog zakona o nacionalnim manjinama

To je također loš i pravno sporan argument, a da ne govorim o njegovoj političkoj dimenziji. Vrijeme dolazi onako kako ga želimo – ako političke elite rade na tome da se vrijeme i okolnosti mijenjaju, onda će to vrijeme doći puno ranije, nego što bi došlo ako se radi suprotno. Mi, nažalost, u okviru tzv. Domoljubne koalicije imamo političke stranke koje se izrazito protive pravima manjina u Hrvatskoj, naročito srpske manjine. Drugo, voljeli bismo čuti i od mandatara i od ljudi u koaliciji koji su rokovi? Kad oni misle da će doći vrijeme za dvopismenost u Vukovaru? Oni govore da je reforme nužno ograničiti nekim vrlo jasnim rokovima, primjerice, ovo za pola godine, drugo za godinu, treće za dvije godine. Voljeli bismo čuti hoće li za tu stvar – za koju je 2009. godine HDZ garantirao zakonskim odredbama – vrijeme doći za šest mjeseci, do kraja njihova mandata ili nikada.

U intervjuu za N1 televiziju, šef srbijanske diplomacije rekao je kako očekuje bolje odnose s novom hrvatskom vladom, ali se moraju riješiti pitanja poput slavljenja Oluje. Kakvi će, po vama, ti odnosi biti?

Mene iznenađuje izjava Ivice Dačića, koji je predsjednik Socijalističke partije Srbije. Ne bi me iznenadila takva izjava od Vučića koji je blizak na političkoj liniji HDZ-u i neskriveno je favorizirao takav ishod izbora u Hrvatskoj. Od šefa SPS-a bi se ipak očekivala bolja suradnja s SDP-ovom vladom u Hrvatskoj. Inače, čini mi se da su odnosi uvijek u situaciji amplitude – zatopljenje pa veliko zahlađenje pa pretpostavljam da će se to nastaviti. Vlada u Srbiji pretpostavljam gleda neku šansu da se krene iz početka. Zadnjih šest mjeseci su bili vrlo nezadovoljni ne samo verbalnim istupima Vlade Zorana Milanovića, već i zbog zatvaranja granice. Možda postoji nada za novi početak, ali s obzirom na karakter politike koji preferiraju i Vučić i koalicija na vlasti u Hrvatskoj, pomalo sam skeptičan prema tome.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.