Šef sigurnosti HNS-a: I dalje se miješa pojam navijači i huligani

Vijesti 10. kol 202311:19 0 komentara
Yiannis Panagopoulos / EUROKINISSI / PIXSELL

Jurica Jurjević, šef sigurnosti Hrvatskog nogometnog saveza, gostovao je na N1 televiziji, gdje je komentirao nerede koji su izbili u ponedjeljak u Ateni, gdje su se sukobili navijači Dinama i AEK-a.

Čak 94 hrvatska državljana zadržana su u grčkom pritvoru. Optuženi su za 11 djela, sedam prekršajniha i četiri teška kaznena.

“Radi se o zaista ozbiljnim kaznenim djelima i raspoloženje koje trenutno vlada na svim razinama u grčkoj vlasti ne ide u prilog osobama koje se trenutno tamo nalaze. I dalje se miješa pojam navijači i huligani. Radi se o hrvatskim državljanima koji su došli u Atenu i izazvali ozbiljne nerede i ništa ne upućuje na to da će im biti lagan boravak u Grčkoj”, kazuje Jurjević.

Šef sigurnosti HNS-a smatra da se u Grčkoj dogodio veliki propust tamošnje policije.

“Iz kolegijalnih razloga izbjegao bih komentirati što su radile službe u Grčkoj, ali kada grčko ministarstvo otpusti sedam visoko pozicioniranih policijskih dužnosnika, to je dovoljan dokaz da je sigurno bilo propusta. S hrvatske strane i sa strane kluba poduzeto je sve da bi se na vrijeme upozorilo i prevenirala situacija, a u tome su veliki doprinos dali i kolege iz Crne Gore. Potpuno je neshvatljivo da se ovako nešto moglo dogoditi. Ne postoji opravdanje za ovakav incident i njihov dolazak dolje, ali nije to prvi put i izoliran događaj i sigurno je da su kolege u Grčkoj trebali ozbiljnije shvatiti upozorenja iz Hrvatske”, smatra.

Kao šef sigurnosti Hrvatskog nogometnog saveza kazao je kako se može spriječiti navijače da uđu u državu i grad kada im je to zabranjeno, kao što je bio slučaj s Bad Blue Boysima.

“Grčka je članica schengenskog prostora i ulazak u Grčku nije bio moguć iz Albanije ili Sjeverne Makedonije. Oni su morali prijeći granični prijelaz, a njihov fizički izgled, grupiranje vozila, pogotovo zato što su crnogorske kolege dostavile sve podatke, trebali su biti dovoljan signal i upozorenje već na ulazu u Grčku. Onoga trenutka kad su ušli u Grčku, naravno da je znatno teže jer je Grčka velika zemlja, a Atena velik grad”, kazuje.

“Ono što je posebno neshvatljivo je da se sukob dogodio u krugu stadiona, 24 sata prije odigravanja utakmice. Potpuno je neshvatljivo da u to vrijeme nije bilo dovoljno snaga sigurnosti i policije u krugu stadiona. Potpuno je normalno da se u ovakvim uvjetima, kada se igraju utakmice visokog rizika, stadioni osiguravaju dva pa čak i tri dana uoči utakmice”, dodaje gost N1 televizije.

Prokomentirao je i je li, sa sigurnosnog aspekta, sve spremno za utakmicu Hajduka i PAOK-a, koja se u četvrtak od 21 sat igra na Poljudu.

“Mi smo u kontaktu s Dinamom i Hajdukom od trenutka kada je bilo jasno da bi ždrijeb mogao spojiti hrvatske i grčke klubove. Ždrijeb nas tu nije pomazio. Ta suradnja je na kraju rezultirala odlukama da neće biti gostujućih navijača. Nakon ovih događaja oprez je dodatno pojačan i za utakmicu Hajduka i PAOK-a spremno je sve, kako sa strane Hajduka tako i sa strane policije. Najveći posao leži na hrvatskoj policiji, koja je, koliko znam, digla stupanj pripravnosti na najvišu razinu”, kazao je Jurjević.

Ne zna se je li bilo pokušaja grčkih navijača da uđu u Hrvatskuj, iako im je zabranjen dolazak na Poljud.

“U ovome trenutku nema takve potvrde. Sigurno je svakako da se može očekivati nešto poput pokušaja postavljanja nekoga transparenta ili ispisivanja nekoga grafita. U toj navijačkoj subkulturi ili ljudima takvoga profila to predstavlja nekakav poseban izazov”, navodi.

Jurjević smatra i da ovaj sukob koji se dogodio u Ateni ima svoje korijene u puno ranijim neredima.

“U navijačkom svijetu vrijeme se broji potpuno drugačije. Mi živimo u brzom vremenu, u kojemu vijesti traju od 24 do 48 sati. Ovaj sukob u Ateni je posljedica nečega što se događalo 2015., kada su Dinamovi navijači napadnuti u Grčkoj prije odigravanja utakmice. Prije toga su grčki navijači 2010. napadnuti u Hrvatskoj, prilikom dolaska u Zagreb. Dio ljudi koji su trenutno u grčkom pritvoru su sigurno bili vrtićke dobi kada su se događali ti prvi sukobi grčkih i hrvatskih navijača”, smatra Jurjević.

Konačno, otkrio je i kakve sankcije ovi navijači mogu imati kad se vrate u Hrvatsku.

“Prvo treba pustiti da se završi istraga u Grčkoj i da bude jasno i nedvosmisleno o kome i o čemu se radi. Nakon toga naš zakon pruža mogućnost klubu da trajno ili na duži rok takve osobe isključi iz članstva ili im zabrani dolazak na utakmice. U navijačkom svijetu, takve osobe osjećaju isključivo odgovornost prema svojemu klubu, tako da je najveći naglasak stavljen na rad klubova sa svojim navijačima. Njima policija ili vlast ne predstavljaju previše”, zaključio je šef sigurnosti HNS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!