Stručnjakinja: Prosječna plaća neće rasti više od sedam eura

Ekonomija 21. ruj 202317:14 > 20:35 0 komentara

Stručnjakinja za računovodstvo, poreze i financijske propise s RRIF-a Anja Božina je u Newsroomu komentirala paket poreznih zakona o kojemu je danas bilo govora u Saboru.

Božina kaže kako su ovo samo kozmetički zahvati i da tu nema puno prostora za bitne promjene.

Govoreći o najavi rasta plaća, ona kaže kako će, ako se zaista donesu porezne stope kakve su najavljene, doći do minimalih povećanja plaća za sve. “Pričamo o povećanju kad pričamo o najzastupljenijoj, minimalnoj plaći. Na te minimalne plaće ni ne plaćaju porez, mi smo s tim odbitkom došli do činjenice da ni nema porezne osnovice. Mi tu ne možemo ništa učiniti”, objašnjava.

“Možemo govoriti o 40-ak eura povećanja za porezne obveznike koji imaju minimalne plaće”, kaže.

Govoreći o tome što mogu očekivati stanovnici glavnog grada s prosječnim plaćama, Božina kaže da bi plaće mogle rasti od pet do sedam eura. “Apsolutno, ni za kuglicu sladoleda. Osjetit će malo veće povećanje oni koji imaju veće plaće, ali ono neće biti ništa veće u odnosu na minimalne plaće. Mi smo morali imati jednu poreznu reformu, iz razloga što smo dobili puno čudnih brojeva u poreznim propisima kod pretvaranja kuna u eure”, kaže objašnjavajući da je osobni odbitak bio jedan od problema jer matematika nije štimala za jedan cent u odnosu na ono što je Vlada propisala. “Sada će se te svote zaokružiti pa će nam biti jednostavnije. Zbog toga moramo imati i poreznu reformu”, govori Božina.

Ako govorimo o prosječnim plaćama, Božina kaže da bi najveće povećanje plaće moglo biti oko 50 eura.

Prirez je, upozorava, stavka na koju su jedinice lokalne samouprave osjetljive i sigurna je da će nakon promjena koje Vlada planira uvesti doći do poskupljenja.

Na pitanje je li stalno petljanje po poreznim zakonima loše, Božina kaže kako su benefiti stalnih promjena mali, a izazivaju mnoge zbunjensoti kod onih koji te različitosti moraju provoditi. “Imali smo velike zbunjenosti kod prelaska na euro, a sad se opet mijenja obračun plaća. Mislim da će biti jako puno problema u praksi”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.