Pred nama su blagdani, a Hrvati se počinju pripremati za tradcionalna jela za Badnjak. Bakalaru se cijena kreće i do 45 eura. Sudeći prema Splićanima neće ga se odreći, pa što koštalo, da koštalo.
“Bez bakalara bianco nema ništa”, rekao je jedan građanin.
Slaže se s tim većina građana, pa se za bakalar ove godine izdvaja od 35 do 45 eura po kilogramu, a potražnja ne pada.
“Potražnja bakalara je iznimno velika, već od početka prosinca ne možemo se obraniti, konstantno nabavljamo nove količine. Cijene su kod nas iste kao i prošle godine, odnosno cijena bakalara 200-400 je čak i niža nego što je bila prošle godine”, kaže nam Tonka Smoljanović iz Gastro ribarnice Brač.
Ista je situacija i na splitskoj peškariji.
“U eurima preračunato to je tu negdi li-la, nismo puno odskočili”, kaže prodavač Vlado.
Nezadovoljstvo cijenom se u svrhu blagdanskog ručka ipak stavlja po strani.
“Čovik skupi ono kao lemozinu za u crkvu, tako i za bakalar i za lignje 30 eura. Mislim ono, digli su cijene.”
“Kad je bilo jeftino? Cili moj život svi viču skupo, skupo, a svi kupuju. Ja san već jedan izija, za svaki slučaj, da ne ostanem bez.”
Neki ipak biraju jeftiniju opciju.
“Mislim da je isto preskupo, ja ću sad nešto malo lakše za sebe, za moje”, kaže jedna građanka.
Traže se i sipe, lignje…
Osim bakalara, na stolovima će se naći i drugi specijaliteti.
“Uglavnom se sad traži malo više crnilo, sipe, lignje, palamida, plava riba ide, i tako, imamo lipoga cipla”, ističe Vlado.
“Za Badnjak se najviše kupuje friška riba, međutim dosta je velika potražnja i za smrznutim lignjama i općenito glavonošcima, koje mi zapravo i preporučamo da se radije kupe smrznuti”, navodi Smoljanović.
U raznolikoj ponudi ribe ima za svačiji džep i za one koji odluče da Badnjak može proći i bez bakalara.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!