Dekanić o mjerama štednje: Jedino još preostaje smanjenje PDV-a

Biznis 27. srp 202212:05 > 13:24 0 komentara
N1

Stručnjak za energetiku Igor Dekanić govorio je za N1 Studio uživo o mjerama štednje energije.

Ova geopolitička kriza sad se pretvorila u pravu energetsku krizu, kako kaže. Počela je dobivati, navodi, dimenzije krize iz 70-ih godina koja je kulminirala na nafti, a ova sadašanja je kulminirala na plinu.

vezana vijest

“Svi sad na neki način traže stalni mehanizam. Vlada će valjda i dalje nastaviti pomagati građanima i poduzetnicima”.

Još jedino preostaje, ako dođe do rasta cijena nafte, smanjenje PDV-a, tvrdi.

“Svi društveni sustavi poput sigurnosti, obrane, zdravstva i obrazovanja financiraju se iz fiskalnog prihoda i tu je država najviše ograničena, smanjenjem jedne strane smanjuje i drugu”, objašnjava.

Europska unija je raspisala pet paketa sankcija, no, kako kaže, nije bila spremna na činjenicu da postoji mogućnost da se odrekne trećine isporuke važne energije poput plina, i to zimi.

“Lako bi bila dostižna štednja od pet do sedam posto”

Smatra da je štednja od 15 posto vrlo problematična. “To se može postići uz velike žrtve građana i poduzetnika te smanjenje proizvodnje. Lako bi bila dostižna štednja od pet do sedam posto”, govori.

Ako Hrvatska uspije napuniti skladište plina Okoli do jeseni 90 posto na neki način ćemo, dodaje, biti u dobroj poziciji. Pretpostavlja da će ušteda od 15 posto u Hrvatskoj, što se tiče široke distribucijske potrošnje, biti dosta teška.

“Teško će se to do kraja kontrolirati. Ako država intervenira u uvoz plina i punjenje skladišta i ako se državnom intervencijom skupi dovoljno ugovora iz LNG-a, tada će imati dovoljno količine plina, ali pitanje je po kojim cijenama”, smatra stručnjak za energetiku Igor Dekanić.

Potrošnja se može smanjiti, kako navodi, ako se promijeni način grijanja za zimu, ali za to treba puno investirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.