Inflacija porasla, prijeti li nam i recesija? “Ako dođe, nazvat će se Godot recesija”

Ekonomija 05. ruj 202311:05 0 komentara

Glavni ekonomist HNB-a Vedran Šošić u N1 Studiju uživo govorio je o inflaciji u Hrvatskoj. Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u kolovozu 7,8 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što znači da je inflacija na godišnjoj razini porasla prvi put nakon osam mjeseci pada.

Što može HNB napraviti u ovoj situaciji? “HNB radi ono što može tamo gdje treba to raditi”, kazao je Šošić.

“Alternativa da se nije uveo euro bi bila gora od ove”, dodao je ekonomist.

Inflacija je na silaznoj putanji ali još u velikoj mjeri nisu vidljivi učinci monetarne politike, ona dolazi s odgodom”, istaknuo je Šošić i dodao da se inflacija čisti od visokih cijena.

Šošić se također osvrnuo na najave o mogućoj recesiji. “Monetarna politika polako daje rezultate. Već godinu dana se recesija koja dolazi najavljuje, gospodarstvo se pokazalo otpornije. Ako dođe recesija, nazvat će se Godot recesija jer je to najiščekivanija recesija.”

Dodaje da ih pokazatelji za kolovoz nisu iznenadili jer su porasle cijene nafte. “To je glavni razlog zašto je inflacija skočila u kolovozu. Što se drugih komponentni tiče, rekao bih da se ne događa ništa dramatično osim tih cijena goriva.”

“Ono gdje postoji određeni problem, to su cijene usluge, inflacija usluga, tu ne vidimo pomak. Ovo ostalo će se razriješiti prije ili kasnije, s uslugama se ne vidi trend dezinflacije”, rekao je Šošić i naveo da ćemo se po tom pitanju morati još strpiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.